Το φαγητό της Μ. Δευτέρας

 - Uncategorized
Αρακάς ένα λαχανικό με φυτικές ίνες και πρωτεΐνη

Το φαγητό μου την Μ. Δευτέρα

Είμαστε στη Μ. Εβδομάδα και είπα να κάνω πιο συστηματική νηστεία. Ξεκίνησα με το αγαπημένο μου φαγητό. Αρακάς κοκκινιστός με πατάτα.

Ο αρακάς είναι ένα δημοφιλές λαχανικό. Είναι αρκετά θρεπτικός και περιέχει ποσότητα ινών και αντιοξειδωτικών.
Θερμιδικά είναι σε μέτρια επίπεδα μιας και τα 170 γραμμ αποδίδουν περίπου 62 θερμίδες. Όχι άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι τα 200 γραμμ φασολάκια αποδίδουν 61 θερμίδες.

Περίπου το 70% αυτών των θερμίδων προέρχεται από υδατάνθρακες και οι υπόλοιπες προέρχονται από πρωτεΐνες και λίγες ποσότητες λίπους. Παρόλα αυτά, ο αρακάς αποτελεί τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το υψηλό (για λαχανικό) περιεχόμενο σε πρωτεΐνη. Και εκεί ίσως να κρύβεται και το μυστικό του πόσο χορτάτος νοιώθει κανείς καταναλώνοντας αρακά. Επίσης αυτή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τον καθιστά βασικό συστατικό της διατροφής των vegan/χορτοφάγων.

Δίπλα στο υψηλό πρωτεϊνικό περιεχόμενο είναι και η μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτική ίνα. Ένας εξαιρετικός συνδυασμός που μάλλον ευθύνεται για την καλή ρυθμιστική του ικανότητα στα επίπεδα σακχάρου των ατόμων που τον καταναλώνουν. Τα συστατικά αυτά έχουν μια θετική επίδραση σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως υπέρταση, καρδιοπάθειες ακόμα και στο έντερο. Που για το τελευταίο όμως ίσως ο αρακάς να είναι υπεύθυνος για κάποιο φούσκωμα. Αυτό πιθανότατα να σχετίζεται με μικροποσότητα μόνο και ολιγοσακχαριτών που δεν πέπτονται και τελικά γίνεται ζύμωση τους από τους μικροοργανισμούς του εντέρου.

Πιθανότατα μια μείωση της μερίδας που καταναλώνετε να μειώσει ή να εξαφανίσει τα συμπτώματα. Ίσως και μια μικρή καθημερινή (ή συχνή) κατανάλωση “εκπαιδεύσει” το έντερο και βοηθήσει στο να γίνουν ανεκτός από το έντερο και τον οργανισμό μας χωρίς φούσκωμα.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search