Το φιστίκι

 - Άρθρα

Τα φιστίκια!

Ανάμεσα στα γνωστά ξηροκάρπια που συνοδεύουν τα πρόσφατα αναφερθέντα αλκοολούχα ποτά είναι και το φιστίκι. Ένας εξαιρετικός καρπός, πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά.

Τι περιέχουν μέσα

100 γραμμ ωμών φιστικιών περιέχουν τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

  • θερμίδες                           568
  • πρωτεΐνη                          25,8 γραμμ
  • υδατάνθρακες:                16,1 γραμμ
  • σάκχαρα                           4,72 γραμμ
  • φυτικές ίνες                     8,5 γραμμ
  • κορεσμένα λιπαρά:        6,27 γραμμ
  • ακόρεστα λιπαρά           24,4 γραμμ
  • μονοακόρεστα λιπαρά  15,6 γραμμ
  • ασβέστιο:                         91,7 (mg)
  • σίδηρος:                           4,6 mg
  • μαγνήσιο                          169,3 mg
  • φώσφορος                       377,4 mg
  • κάλιο                                 705,5 mg
  • νάτριο                               17,6 mg
  • ψευδάργυρος                  3,3 mg

Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως νιασίνη και φυλλικό οξύ, και βιταμίνη Ε.

Φιστίκια και διαβήτης

Τα φιστίκια είναι μια εξαιρετική τροφή για άτομα με διαβήτη ή κίνδυνο διαβήτη. Τα φιστίκια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (ΓΔ), που σημαίνει ότι δεν προκαλούν μεγάλες αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επίσης  βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα επειδή είναι σχετικά χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά υψηλά σε πρωτεΐνες, λίπος και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν τις πεπτικές διεργασίες, επιτρέποντας μια πιο σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, και η πρωτεΐνη χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί από τους απλούς υδατάνθρακες.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση φυστικοβούτυρου ή φιστικιών μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες με παχυσαρκία και υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Φιστίκια και καρδιά

Επίσης υπάρχουν πολλές μελέτες που συσχετίζουν την κατανάλωση φιστικιών με την καλή υγεία της καρδιάς. Ενδεικτικά ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt και του Ινστιτούτου Καρκίνου της Σαγκάης εξέτασαν τη συσχέτιση της κατανάλωσης φιστικιών και ξηρών καρπών με τη θνησιμότητα μεταξύ πληθυσμών με χαμηλό εισόδημα και διαφορετικά φυλετικά χαρακτηριστικά και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση φιστικιών σχετίζεται με λιγότερους θανάτους, ιδίως από καρδιακές παθήσεις.

Φιστίκια και Alzheimer

Μια άλλη θετική δράση του στην υγεία μας είναι και ο ρόλος στο Alzheimer. Τα φιστίκια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε και στη βιταμίνη Β αλλά και σε νιασίνη. Μελέτες έχουν αναδείξει το ρόλο της νιασίνης και έχει αποδειχθεί ότι µμειώνει το ρυθμό μείωσης της εγκεφαλικής λειτουργίας σε άτομα άνω των 65 ετών.

Η υψηλή πρόσληψη βιταµίνης Ε (μέσα από τους ξηρούς καρπούς αλλά και το ελαιόλαδο) µμπορεί να µμειώσει τη νόσο Αλτσχάιµερ έως και 70%. 

Με προσοχή όταν παίρνουμε αντιπηκτικά

Στα φιστίκια επίσης περιέχεται και ρεσβερατρόλη. Αν φάμε πολλά φιστίκια και σε συνδυασμό με τη λήψη αντιπηκτικών μπορεί να μειώσει την πήξη του αίματος. Αυτό μπορεί να ενισχύσει τις παρενέργειες των αντιπηκτικών όπως προκαλώντας ρινορραγία, κοιλιακό πόνο, αίμα στα ούρα (αιματουρία) και βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Για το θετικό ρόλο των ξηρών καρπών στην διατήρηση της υγείας της καρδιάς μπορείτε να διαβάσετε εδώ

ΥΓ μπορεί το ωμό φιστίκι να κάνει καλό στη καρδιά αλλά το αλατισμένο όχι!!!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search