Τα κρεμμύδια, ο διαβήτης και η κερσετίνη

 - Άρθρα

Το βρίσκουμε σε όλες σχεδόν τις συνταγές. Άλλοτε ολόκληρο, άλλοτε χοντροκομμένο ή ακόμα και σε πιο μικρά κομματάκια. Συντροφεύει τη σαλάτα μας αλλά και μας κάνει να δακρύσουμε.

Αυτό που ίσως δεν ξέρετε πολύ είναι ότι μας κάνει λιγότερο γλυκούς. Όχι από την μυρωδιά αλλά μειώνοντας το ζάχαρο στο αίμα μας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη.

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε αυτή τη δράση του κρεμμυδιού και των συστατικών του. Ενδεικτικά μια μελέτη σε πολύ μικρό δείγμα (42 άτομα με διαβήτη τύπου 2) έδειξε ότι η κατανάλωση 100 γραμμαρίων φρέσκου κόκκινου κρεμμυδιού μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα νηστείας κατά περίπου 40 mg/dl μετά από τέσσερις ώρες.

Άλλες μελέτες σε πειράματα με ζώα σε εργαστήριο, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κρεμμυδιού βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη έδειξε ότι ποντίκια με διαβήτη που τρέφονταν με τροφή που περιέχει 5% εκχύλισμα κρεμμυδιού για 28 ημέρες, παρουσίασαν μειωμένο σάκχαρο νηστείας. Αλλά και είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό λίπος από την ομάδα ελέγχου.

Η κερσετίνη

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε ενώσεις με σημαντικό ρόλο και σημαντική βαρύτητα στη καλή υγεία του οργανισμού μας. Υπάρχουν θειούχες ενώσεις με αντικαρκινική δράση αλλά υπάρχει και η κερσετίνη μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση. Τόσο η κερσετίνη όσο και οι ενώσεις θείου, έχουν αντιδιαβητική δράση.

Για παράδειγμα, η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι αλληλοεπιδρά με τα κύτταρα στο λεπτό έντερο, το πάγκρεας, τους σκελετικούς μύες, τον λιπώδη ιστό και το ήπαρ για τον έλεγχο της ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

Την επόμενη λοιπον φορά που θα συναντήσετε το κρεμμύδι στη σαλάτα ή στο φαγητό σας, μην το κάνετε στο πλάι. Καταναλώστε το χωρίς ενοχές και αμφιβολία. Κάνει σίγουρα καλό στην υγεία σας.

Πηγές

Imad M. Taj Eldin, Elhadi M. Ahmed, and Abd Elwahab H.M3.
Preliminary Study of the Clinical Hypoglycemic Effects of Allium cepa (Red Onion) in Type 1 and Type 2 Diabetic Patients.
Environ Health Insights. 2010; 4: 71–77. Published online 2010 Oct 14. doi: 10.4137/EHI.S5540

Orie Yoshinari, Yoshiaki Shiojima, and Kiharu Igarashi.
Anti-Obesity Effects of Onion Extract in Zucker Diabetic Fatty Rats.
Nutrients. 2012 Oct; 4(10): 1518–1526. Published online 2012 Oct 22. doi: 10.3390/nu4101518

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search