Κολοκύθα ίσον μια νόστιμη κολοκυθόσουπα

 -  Συνταγές, Άρθρα

Χειμώνας και σούπα πάνε μαζί. Αλλά αν στην εξίσωση προσθέσουμε τη κολοκύθα τότε φτάνουμε στη κολοκυθόσουπα.

Δεν υπάρχει ίσως πιο χαρακτηριστικό comfort food για το χειμώνα από μια σούπα. Και ειδικότερα από μια κολοκυθόσουπα. Μπορεί οι ιώσεις να επιβάλουν την κοτόσουπα σαν επιλογή. Το κρύο όμως, αυτό που σου παγώνει τα δάκτυλα των ποδιών, ζητάει κολοκυθόσουπα.

Η κολοκύθα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Με πλούσιο περιεχόμενο και ακόμα πιο πλούσια γεύσης. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Βιταμίνες

Η κολοκύθα είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, παρέχοντας 209-245% της ημερήσιας αξίας (DV) ανά φλιτζάνι. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και πολλών βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων του φυλλικού οξέος, της ριβοφλαβίνης και της βιταμίνης Β6.

Ανόργανα άλατα

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βασικά μέταλλα, όπως κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο και φώσφορο. Αυτά τα μέταλλα διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και της αντοχής των οστών.

Φυτικές Ίνες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένης κολοκύθας παρέχει περίπου 3-7 γραμμάρια φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου, και μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αντιοξειδωτικά

Οι κολοκύθες είναι γεμάτες με αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένης της β-καροτίνης, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από επιβλαβή μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες και συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Υγεία της καρδιάς

Η περιεκτικότητα σε κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες στην κολοκύθα μπορεί να ωφελήσει την υγεία της καρδιάς βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη στήριξη της συνολικής καρδιαγγειακής λειτουργίας.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά στην κολοκύθα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις.

Αξίζουν προσοχής και οι σπόροι της κολοκύθας. Οι σπόροι οι ίδιοι αλλά και το λάδι από αυτούς, έχουν φαρμακευτική χρήση. Τα συστατικά των σπόρων έχουν μια διουρητική δράση, βοηθώντας έτσι την ουροδόχο κύστη και ανακουφίζοντας από τις ενοχλήσεις του προστάτη.

Η συνταγή

Για την σούπα μας θα χρειαστούμε

  • 3 πράσσα
  • 1 μέτρια γλυκοπατάτα
  • 1 μέτρια πατάτα
  • 1 κρεμμύδι
  • μισή μικρή κολοκύθα ή 400 γραμμ μεγάλη
  • 4-5 κουταλιές λάδι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • κάρυ
  • λεμόνι
  • τζίντζερ

Προετοιμασία

Κόβουμε τα λαχανικά και τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα ρίχνοντας νερό ίσια ίσα για να τα σκεπάσει.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Όταν βράσουν και μαλακώσουν οι πατάτες, περνάμε τα λαχανικά από το μίξερ ή τα πολτοποιούμε με μίξερ χεριού. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (σε ποσότητα που θέλουμε ανάλογα με την ένταση που θέλουμε να έχουν στη σούπα μας. Μπορούμε επίσης να την αραιώσουμε βάζοντας ακόμα λίγο νερό.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search