Λεμόνι και … εικόνα σώματος

 - Άρθρα
λεμόνια

Στο άρωμα του λεμονιού κρύβεται η λύση;

Ένας από τους διαδεδομένους και αγαπημένους διατροφικούς μύθους είναι και αυτός που υποστηρίζει ότι αν πίνετε ένα ποτήρι χλιαρό νερό με χυμό λεμόνι, κάθε πρωί, τότε αυτό προκαλεί απώλεια βάρους.

Ειδικότερα ο ισχυρισμός αναφέρεται σε “λιώσιμο” του σωματικού λίπους. Χωρίς όμως τα επιστημονικά δεδομένα να μπορούν να τεκμηριώσουν ποια ουσία του λεμονιού λιώνει το λίπος η ποιος είναι ο μηχανισμός ο οποίος το προκαλεί.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι η σάρκα και η φλούδα από το λεμόνι περιέχει διαλύτη φυτική ίνα που στο στομάχι μας διογκώνεται και προκαλεί πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Όμως καμία μελέτη δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ότι η συστηματική κατανάλωσή του συμβάλλει στο αδυνάτισμα.

Αυτό που έχει βρεθεί και προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι το άρωμα του λεμονιού βοηθάει κάποιους να αισθανθούν ελαφρύτεροι και να έχουν καλύτερη αίσθηση για την εικόνα του σώματός τους. Σε έρευνα μελετήθηκε η επίδραση των εξωτερικών ερεθισμάτων στη διαμόρφωση της αντίληψης ενός ατόμου. Για την εικόνα του σώματός του και το βάρος του. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το άρωμα από λεμόνι επιδρά θετικά. Και ότι τους βοηθά να αισθανθούν ελαφρύτεροι και πιο λεπτοί. Αντίθετα αποτελέσματα δείχνει να προκαλεί το άρωμα από βανίλια.

Ίσως είναι καλύτερο αντί να πίνετε νερό με λεμόνι, να μυρίζετε το ίδιο το λεμόνι. Και σίγουρα είναι καλύτερο να ακολουθείτε μια πιο προσεκτική διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση.

Πηγή

University of Sussex. “As light as a lemon: How the right smell can help with a negative body image.” ScienceDaily. ScienceDaily, 5 September 2019.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search