Μην προσπαθείς. Κάνε ένα βήμα μπροστά.
Η δίαιτα είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση. Ο κάθε ένας αποφασίζει να ξεκινήσει τη προσπάθεια του από διαφορετική αφετηρία. Κάποιοι αναζητούσαν πραγματικά μια μεταβολή στο τρόπο που λειτουργούν με τη τροφή. Άλλοι πάλι παρακινήθηκαν από τα αρνητικά αποτελέσματα κάποιων διαγνωστικών εξετάσεων. Υπάρχουν και αυτοί που ξεκινούν απρόθυμα την όποια προσπάθεια κάτω από την πίεση στου στενού τους περιβάλλοντος. Από όλους τους προηγούμενους, κάποιοι ξεκίνησαν τελικά το πρόγραμμα και κάποιοι άλλοι όχι.
Ήταν όμως όλοι πραγματικά έτοιμοι; Τα λόγια τους συμβάδιζαν με το θέλω τους; Υπάρχει πάντα μια μικρή φράση κλειδί που προσωπικά μου φανέρωνε τον βαθμό ετοιμότητας και την πραγματική τους διάθεση να εφαρμόσουν το πρόγραμμα διατροφής. «Θα προσπαθήσω». Μέσα σε αυτές τις δύο λέξεις έβλεπα την αμφιβολία, την αναβλητικότητα αλλά και την δυσθυμία να μπουν σε ένα διαφορετικό διατροφικό δρόμο από αυτόν που τους πρότεινα. Και όσες φορές, ξεκίναγα μια παραπέρα συζήτηση μαζί τους ανακάλυπτα πολλά περισσότερα από αυτά που θα μπορούσα να μάθω σε μια πρώτη επαφή.
Αδυναμίες να ανταπεξέλθουν σε μικρά τεχνικά (κυριολεκτικά) ζητήματα. Αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτή η προσπάθεια θα ήταν επιτυχής. Δισταγμοί κατά πόσο θα μπορούσε να είναι συμβατή με την οικογενειακή τους πραγματικότητα. Αλλά και προσωπικές αμφιβολίες και για το πόσο πραγματικά οι ίδιοι ήθελαν να ξεκινήσουν αυτή τη προσπάθεια. Μέσα από την πιο λεπτομερή συζήτηση (που μερικές φορές κατέληγε σε διαπραγμάτευση) πολλοί από αυτούς, μπόρεσαν να υπερκεράσουν το όποιο εμπόδιο έθεταν (φανταστικό ή μη). Αρκετοί όμως επέμειναν στο «θα προσπαθήσω».
Διαφορετικές προσεγγίσεις
Στην πραγματικότητα το να κάνεις δίαιτα δεν είναι απλά το κόβω το φαγητό και ξεκινώ γυμναστική. Είναι πολλά περισσότερα από αυτά τα δύο. Αρκετοί διαιτολόγοι έχουν μέσα από την εμπειρία και την γνώση τους, προτείνει διαφορετικά μοντέλα προσέγγισης του ζητήματος. Κάποιοι εστιάζουν σε μια τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών. Άλλοι βλέπουν την άκρη του νήματος στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μέσα από συνδυασμούς ώστε να πετύχουν έλεγχο της πείνας και της όρεξης. Μερικοί το προχωρούν παραπέρα και θέτουν ζητήματα αυτογνωσίας και ψυχολογίας και μέσα από αυτά χτίζουν μοντέλα παρέμβασης σε διατροφικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Θα μπορούσα να αφιερώσω χρόνο σχολιασμού, κριτικής τοποθέτησης ή και αποδοχής κάποιων από αυτές τις παρεμβάσεις. Θεωρώ ότι όλες οι προσεγγίσεις έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους και ίσως η ποικιλία αυτή των θέσεων να δίνει την δυνατότητα σε κάποιος ανθρώπους να βρουν το δικό τους πρότυπο/μοντέλο προσέγγισης μέσα από το οποίο λειτουργούν καλύτερα. Να επιλέξουν δηλαδή αυτό που είναι πιο συμβατό με την δική τους κουλτούρα και πραγματικότητα.
Η κοινή παράμετρος
Η κοινή παράμετρος όλων των προσεγγίσεων είναι ότι κάποιος για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής πρέπει να αλλάξει πολλά. Είτε σε διατροφικό επίπεδο, είτε σε προσωπικό τρόπο ζωής. Και σίγουρα και στον τρόπο που αντιδρά σε εξωτερικά ερεθίσματα σε σχέση με την τροφή. Είναι δηλαδή απαραίτητο να ξεκινήσει να αλλάζει ή και να προσαρμόζει τα δεδομένα τις πραγματικότητας του σε μια βάση όχι μόνο της απώλειας βάρους και την επίτευξη ενός στόχου κιλών, αλλά στην προσαρμογή της ζωής του σε ένα διαφορετικό πλαίσιο από αυτό που κινείτε ήδη.
Γιατί αυτό που κάνει, ο τρόπος ζωής που έχει, η καθημερινότητα που ακολουθεί, το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί, δημιουργεί, συντηρεί και πολλαπλασιάζει τα πρόβλημα των παραπανίσιων κιλών. Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι πολλές φορές αφομοιώνεται μέσα σε αυτό τον τρόπο ζωής, κυριολεκτικά βολεύεται με αυτόν και όχι μόνο δεν προσπαθεί να τον αλλάξει αλλά κάθε προσπάθεια απώλειας κιλών ή βελτίωσης της γίνεται με όρους διατήρησης και όχι ανατροπής της ισχύουσας κατάστασης.
Αν λοιπόν κάποιος πραγματικά θέλει να ακολουθήσει ουσιαστικά κάποιο πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να προχωρήσει σε ρήξη με το δεδομένο τρόπο ζωής/συμπεριφοράς/διατροφής που έχει. Δεν είναι απαραίτητο αυτή να συμβεί από την μία στιγμή στην άλλη. Είναι ουτοπικό άλλωστε να πιστεύει κανείς ότι κάποιος θα μπορούσε να κοιμηθεί και να ξυπνήσει καθόλα έτοιμος να ακολουθήσει 100% ένα πρόγραμμα διατροφής.
Το κάθε πράγμα θέλει το χρόνο του. Και το πιο άμεσο και βασικό είναι να πάρει την απόφαση να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι κάνει σήμερα. Να κάνει ένα βήμα μπροστά.