Οι πραγματικές ανάγκες

 - Άρθρα
Συνηθίζουμε να βάζουμε το φαγητό με λάθος τρόπο, σαν απάντηση των ζητημάτων που μας απασχολούν.

Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;
φωτογραφία Φωτογραφία από Arek Socha από το Pixabay

Οι προσδοκίες της επίσκεψης σε ένα διαιτολόγο είναι αρκετές φορές μεγάλες και συχνά όχι ρεαλιστικές. Γιατί το να αποφασίσει κάποιος να ξεκινήσει μία προσπάθεια (μόνος του ή με την βοήθεια κάποιου ειδικού) διαχείρισης του σωματικού βάρους είναι ίσως το πιο εύκολο κομμάτι της προσπάθειας. Το πιο δύσκολο έρχεται όταν κάποιος πρέπει να αναμετρηθεί με τον εαυτό του και να καταλάβει ποια είναι τα λάθη του, που τον οδήγησαν στα παραπάνω κιλά.

Η πιο εύκολη απάντηση είναι ότι «τρώω πιο πολύ από αυτό που πρέπει» ή ότι «φταίει το πολύ ψωμί/γλυκά/σοκολάτα κλπ που τρώω». Σε κάθε περίπτωση αβίαστα όλοι αναγνωρίζουν ότι βασική αιτία είναι το παραπάνω φαγητό. Κανένας όμως δεν μπαίνει, χωρίς προσωπικό κόστος, στη διαδικασία αναγνώρισης γιατί τρώει παραπάνω από αυτό που πρέπει φαγητό. Ο συνήθης ύποπτος, η έλλειψη προγράμματος, δεν δικαιολογεί όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα ατοπήματα που συμβαίνουν πολλές φορές ενώ είμαστε στο σπίτι.

Μαθαίνουμε να καλύπτουμε πολλές και διαφορετικές ανάγκες μέσα από το φαγητό. Ανάγκες εντελώς διαφορετικές από την θρέψη του σώματός μας. Που όμως παραμένουν ανικανοποίητες μαζί με προβλήματα που διαιωνίζονται, δημιουργώντας το πρόβλημα του βάρους και της σχέσης μας με το φαγητό.

Το φαγητό και τα προβλήματα

Συνηθίζουμε να βάζουμε το φαγητό με λάθος τρόπο, σαν απάντηση των ζητημάτων που μας απασχολούν. Εύκολη λύση, προσωρινής ανάγκης που όμως προκαλεί μία μόνιμη στρέβλωση στο τρόπο που βλέπουμε και χειριζόμαστε τη τροφή μας. Μοιραίο είναι λοιπόν μέσα από αυτή τη παραμόρφωση να αναζητήσουμε και τη λύση των όποιων προβλημάτων μας και σε λάθος μέρος, στη ζυγαριά, ακολουθώντας συχνά, την όποια απίθανη μέθοδο «αδυνατίσματος» που το μόνο που καταφέρνει είναι να προσθέσει στα προβλήματά μας, ίσως και προβλήματα υγείας.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το φαινόμενο γιο γιο, της συχνής αυξομείωσης του σωματικού βάρους, του φαύλου κύκλου της δίαιτας. Όλα ξεκινούν από τη λάθος τοποθέτηση, του τι κάποιος προσπαθεί να διορθώσει μέσα από ένα πρόγραμμα διατροφής. Γιατί πέρα από τις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες / αυτοματισμούς, κάποιος πρέπει να αντιπαλέψει και με την λανθασμένη σχέση του με το φαγητό. Κάτι που τον φέρνει αντιμέτωπο με πολλά και  σημαντικά ζητήματα που ξεπερνούν τη τροφή, το σωματικό βάρος και την σχέση με το φαγητό.

Έτσι λοιπόν αν κάποιος πραγματικά θέλει να βελτιώσει τον εαυτό του, ας είναι έτοιμος για ανατροπές και ανακατατάξεις.

Γιατί βασικό στοιχείο της προσπάθειας, μπορεί να είναι ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του ανθρώπου με τη τροφή του και η εκ νέου οριοθέτησή της. Αλλά το κυριότερο από όλα είναι συνολική επανατοποθέτησή σε όλα αυτά που προκαλούν τη λάθος χρήση του φαγητού στη καθημερινότητά μας. Όλα αυτά που συνθέτουν την διατροφική μας προσωπικότητα.

πηγή: www.thehealthlab.gr

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search