Όταν σας λένε ότι σφίγγει το λίπος τρέξτε μακριά τους

 - Άρθρα, Περιστατικά
Όταν η ζυγαριά δεν δείχνει την αλήθεια

Πως η άσκηση βοηθά να αλλάξει η σύσταση του σώματος

Πολλές φορές έχω απαντήσει στο ερώτημα που μου απευθύνουν πολλοί διαιτώμενοι. Το αν δηλαδή μπορούν να κάνουν άσκηση παράλληλα με το πρόγραμμα διατροφής. Ακόμα και όταν επέμενα, να κινητοποιηθούν και να αυξήσουν την καθημερινή τους φυσική δραστηριότητα αλλά και να ξεκινήσουν κάποια συστηματική άσκηση, βρισκόμουν αντιμέτωπος με το σκεπτικισμό τους αλλά και την δυσπιστία τους.

Σχεδόν όλοι τους είχαν ακούσει στο παρελθόν, από κάποιο “ειδικό”, ότι “η άσκηση ενώ κάνουν δίαιτα, σφίγγει το λίπος και δεν αφήνει τη ζυγαριά να κατέβει”.

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ή να τεκμηριωθεί επιστημονικά. Δηλαδή πως είναι δυνατόν η άσκηση να “σφίξει το λίπος”. Το μοναδικό επιχείρημα ήταν η μεταβολή στη ζυγαριά. Όταν όμως κάποιος εξετάσει διαφορετικό το ζήτημα, μέσα από αναλύσεις σύστασης σώματος, εύκολα μπορεί να καταλήξει σε χρήσιμα συμπεράσματα. Ότι τελικά, αυτό που βλέπουμε στη ζύγιση, είναι η μεταβολή της σύστασης του σώματος.

Το παράδειγμα

Όπως στη περίπτωση της φίλης που βλέπουμε τη λιπομέτρηση της. Που ο τρόπος ζωής της είναι εντελώς καθιστικός με ελάχιστη κίνηση και δραστηριότητα. Αυτό σε βάθος χρόνου αποτέλεσε ένα ακόμα παράγοντα αύξησης του βάρους της, με τη συσσώρευση λίπους. Όταν ξεκίνησε την διατροφική προσπάθεια της, παράλληλα με αυτή, ξεκίνησε και μια συστηματική άσκηση. Μπορεί οι πρώτες μέρες να ήταν “μαρτυρικές” αλλά σύντομα αυτό ξεπεράστηκε και μπήκε σε ένα εντατικό ρυθμό. Η ίδια η άσκηση λειτουργούσε σαν διεγερτικό και η ικανοποίηση που αντλούσε ήταν αυτή που την ωθούσε να είναι επιμελής στο πρόγραμμα της. Τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση της.

Ναι μπορεί αν έχασε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο αλλά κέρδισε πολλά άλλα που δεν συμβάδιζαν με την ένδειξη της ζυγαριάς. Που δεν έπεφτε τόσο θεαματικά όσο οι αναλογίες στο σώμα της. Μπορεί τα ρούχα της να άρχισαν να της κάνουν πιο άνετα. Ο ύπνος της να ήταν πιο ξεκούραστος και χωρίς ροχαλητό. Να μην της κοβόταν η ανάσα μετά από το ανέβασμα της σκάλας και το κυριότερο να μην ένιωθε μόνιμα κουρασμένη.

Όχι. Δεν έσφιξε το λίπος της. Ούτε αυτό “παγιδεύτηκε μέσα στο μυ” όπως την προειδοποιούσε μια άλλη “ειδικός”. Απλά άλλαξε η σύσταση του σώματος.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε κάποιον “ειδικό” να σας αποτρέπει από το να κάνετε άσκηση μαζί με τη δίαιτα για αν μην σφίξει το λίπος, να ξέρετε ότι έχει έρθει η στιγμή για να αρχίσετε το τρέξιμο. Μακριά του.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search