Πόσο καλό κάνουν τα αμύγδαλα στη καρδιά;

 - Άρθρα
τα αμύγδαλα βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς

Ένα σνακ που βοηθάει τη καρδιά

Σας αρέσουν τα αμύγδαλα; Και γιατί να μην σας αρέσουν; Βολικά σαν σνάκ, πρωταγωνιστές σε γλυκά, τα βρίσκεις παντού και εύκολα. Όμως η προστατευτική τους δράση για τη λειτουργία της καρδιάς είναι κάτι που θα σας κάνει να τα αγαπήσετε πιο πολύ.

Από το πλούτο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, ξεχωρίζουν εκείνα που  πολλές μελέτες έχουν θεμελιώσει το προστατευτικό τους ρόλο για τη καρδιά. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs), πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και φυτικές ίνες.

Στα 100 γραμμ καρπού μπορούμε να βρούμε περίπου 40 γραμμάρια μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όλη αυτή η ποσότητα είναι διαθέσιμη στον οργανισμό μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η λειτουργία των φλαβονοειδών που βρίσκονται στο φλοιό τους που συνεργαζόμενα με την βιταμίνη Ε δείχνουν να αποτρέπουν την οξείδωση της LDL.

Σε πολλές μελέτες φάνηκε ότι η θετική επίδραση της κατανάλωσης αμυγδάλων είναι ανάλογη και με τη ποσότητα που καταναλώνεται ειδικότερα στη μείωση της LDL και των τριγλυκεριδίων χωρίς να προκαλείται και μια αντίστοιχη μείωση των επιπέδων HDL.

Η προσθήκη 100 γραμμ αμυγδάλων στη καθημερινή διατροφή προκάλεσε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μέσα σε 9 εβδομάδες. Νεότερη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 45 γραμμ καρπού προκάλεσε σημαντική μείωση της LDL χωρίς αντίστοιχη μείωση των επιπέδων της HDL. Η ίδια μελέτη έδειξε και μια παράλληλη μείωση του λίπους στη περιοχή της κοιλιάς. Παρόμοια θετικά αποτελέσματα προέκυψαν και με την καθημερινή κατανάλωση 30 γραμμ καρπού με αξιοσημείωτη μείωση στο ΔΜΣ, στη περιφέρεια μέσης αλλά και στην αρτηριακή πίεση.

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να δείτε λίγο διαφορετικά το καθημερινό σας ενδιάμεσο σνάκ;

Πηγές

  • Almonds have a neutral effect on serum lipid profiles: a meta-analysis of randomized trials. Phung OJ, Makanji SS, White CM, Coleman CI J Am Diet Assoc. 2009 May; 109(5):865-73.
  • Effects of plant-based diets high in raw or roasted almonds, or roasted almond butter on serum lipoproteins in humans. Spiller GA, Miller A, Olivera K, Reynolds J, Miller B, Morse SJ, Dewell A, Farquhar JW J Am Coll Nutr. 2003 Jun; 22(3):195-200.
  • Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial. Berryman CE, West SG, Fleming JA, Bordi PL, Kris-Etherton PM J Am Heart Assoc. 2015 Jan 5; 4(1):e000993.
  • Beatrice D.A., Shivaji G. Effect of almond supplementation on the anthropometric measurements, biochemical parameters and blood pressure levels of men with metabolic syndrome. Ind. J. Nutr. Diet. 2015;52:184–191
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search