Σπατάλη τροφίμων. Μην πετάξεις τίποτα

 - Άρθρα

 

Το έχω πει πολλές φορές για την σπατάλη τροφίμων. Μην πετάξεις τίποτα. Είναι μεγάλη η ανάγκη να αλλάξουμε το τρόπο που αξιοποιούμε τα τρόφιμα. Αλλά και τα υλικά που τα χρησιμοποιούμε στη διατροφή μας. Όχι μόνο για λόγους οικονομίας αλλά και οικολογίας.

Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα κορυφαίο ζήτημα που αφορά όλους μας μιας και τα δεδομένα δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τα παραγόμενα τρόφιμα στον αγρό δεν καταλήγει στο πιάτο μας.

Φαγητό στα σκουπίδια

Και από αυτά που φτάνουν στο πιάτο μας, αρκετές ποσότητες καταλήγουν στα σκουπίδια. Βέβαια πλέον στην εξίσωση έχει μπει για τα καλά και το κόστος της διατροφής μας. Όχι μόνο όσο αφορά την αγορά των τροφίμων (πρέπει κάποιος να είναι εκτός τόπου και χρόνου για να μην μπορεί να αντιληφθεί τις καθημερινές αλλαγές των τιμών στα καταστήματα τροφίμων) αλλά και στο κόστος προετοιμασίας. Η αύξηση της τιμής του ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου, κάνει ακόμα πιο ακριβό το καθημερινό μας τραπέζι.

Τι να κάνουμε

Δεν είμαι ο ειδικός που θα μπορέσει να προσεγγίσει το ζήτημα από την οικονομική πλευρά. Αυτό που μπορώ όμως να υποστηρίξω είναι ότι μικρές απλές αλλαγές μπορούν να ορθολογικοποιήσουν την διαχείριση της τροφής και να μειώσουμε την απώλεια της.

  • Ένα βασικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού θα βοηθήσει στην αγορά τροφίμων αλλά και στην διαχείριση και αξιοποίηση αποθεμάτων.
  • Η σωστή αποθήκευση και συντήρηση των υπόλοιπων των γευμάτων θα συμβάλει στην αξιοποίησή τους
  • Η ποικιλία πρώτων υλών θα επιτρέψει την εφαρμογή πολλών και διαφορετικών μαγειρικών συνταγών που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα υπόλοιπα.
  • Και τέλος η ανάπτυξη συνείδησης οικολογικής διαχείρισης στα μικρότερα μέλη της οικογένειας, που συνήθως είναι και οι κινητήριες δυνάμεις στο σπίτι αλλά μερικές φορές και οι δυνάμεις αντίστασης.

Ποιο το νόημα

Όχι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Κύρια είναι διατροφικό και σε δεύτερο επίπεδο οικολογίας και οικονομίας. Ας κάνουμε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπως και άλλες σε πρόσφατους καιρούς, ευκαιρία για κάτι καλύτερο.

Στις παραπάνω δύο εικόνες μπορείτε να δείτε πως το υπόλοιπο σαλάτα με κοτόπουλο της μιας μέρας έγινε μικρή σαλάτα με (υπόλοιπο) κοτόπουλο το επόμενο βράδυ

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search