Το μπρόκολο, ο καρκίνος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

 - Άρθρα

το απίστευτα θρεπτικό μπρόκολο

Μα τι σαλάτα να φάω για βράδυ; Μπρόκολο βραστό. Γιατί όχι; Πέρα από το γεγονός ότι μπορείς να το έχεις έτοιμο σε ελάχιστο χρόνο. το μπρόκολο είναι μια άριστη θρεπτική τροφή.

Για πολλούς το μπρόκολο είναι κάτι που δύσκολα μπορούν να δουν αλλά και να μυρίσουν. Όμως μέσα του κρύβει ένα δραστικό συστατικό που πραγματικά, αναγάγει το μπρόκολο σε ένα μικρό θαύμα. Τη σουλφοραφάνη.

Η σουλφοραφάνη.

Ένα μικροσκοπικό θειούχο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά πράσινα σκουρόχρωμα λαχανικά και τους προσδίδει ένα σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας. Το βρίσκουμε εκτός από το μπρόκολο, στα λαχανάκια Βρυξελλών και ακόμη και στο κουνουπίδι.

Είναι ένα ισχυρό φυτοχημικό με πολλές έρευνες να δείχνουν μια ισχυρή προστατευτική δράση έναντι του καρκίνου.

Η δράση της

  • Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες. Τα φυτοχημικά όπως η σουλφοραφάνη είναι αντιοξειδωτικά που ακυρώνουν τις ελεύθερες ρίζες.
  • Μειώνει τη φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει συνδεθεί με διάφορα είδη καρκίνου.
  • Προστατεύσει το DNA σας. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη εμποδίζει τις μεταλλάξεις στο DNA που οδηγούν στον καρκίνο.
  • Επιβραδύνει την ανάπτυξη των όγκων. Και το κάνει αυτό μειώνοντας την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται.

Το γονίδιο WWP1,

Επίσης τα μέλη της ίδιας οικογένεια λαχανικών, περιέχουν ένα μόριο που αδρανοποιεί ένα γονίδιο που είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο σε μια ποικιλία κοινών ανθρώπινων καρκίνων. Μια νέα μελέτη καταδεικνύει ότι η στόχευση του γονιδίου, γνωστού ως WWP1, με το συστατικό που βρίσκεται στο μπρόκολο κατέστειλε την ανάπτυξη όγκων σε πειραματόζωα που είναι επιρρεπή στον καρκίνο.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αλλά πέρα από τα παραπάνω αυτό που δεν ξέρετε είναι ίσως ότι μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο μπρόκολο και σε άλλα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη φλεγμονή του αναπνευστικού συστήματος που προκαλεί καταστάσεις όπως το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια!

Πως να το απολαύσουμε

Η κατανάλωση των λαχανικών γίνεται με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μαγειρέψετε τα λαχανικά στον ατμό ή να τα φάτε ωμά. Ακόμα όμως και αν τα μαγειρέψετε διατηρούν ένα σημαντικό ποσοστό από τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η μυρωδιά

Λοιπόν; Θα παραπονεθείτε ξανά για την μυρωδιά όταν το μαγειρεύετε; Αν ναι να 2 μικρά μυστικά για να γλυτώσετε και από αυτή

  • Προσθέστε μερικά κομμάτια του ψωμιού στο νερό όταν βράζει το μπρόκολο .
  • Να ρίξετε μερικές κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού σε αυτό, όταν το μαγειρεύετε.

Να και μια ιδιαίτερη συνταγή
Μπροκολοκουνουπιδόπιτα

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search