Το σκόρδο

 - Άρθρα

Η ίωση κι το κρυολόγημα θέλει το σκόρδο του

Παραδεχτείτε το. Την έχετε πατήσει. 28η Οκτωβρίου ήσασταν έτοιμοι να κάνετε μπακαλιάρο σκορδαλιά. Γιατί απλά μπερδέψατε την 25η Μαρτίου. Την ημέρα του Ευαγγελισμού που σύμφωνα με την εκκλησία η νηστεία καταλύεται ψάρι. Και που συνοδεύεται από τη σκορδαλιά. Με το μπόλικο σκόρδο.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αν φτιάχνατε σκορδαλιά, μάλλον καλό θα κάνατε στην υγεία σας. Γιατί το σκόρδο το βασικό συστατικό του σκορδαλιάς φαίνεται να είναι ένα ισχυρό προστατευτικό μέσο για το απλό κοινό κρυολόγημα. Και επειδή οι ιώσεις δεν λένε να σταματήσουν καλό θα είναι να έχουμε το νου μας διαρκώς.

Το σκόρδο

Το σκόρδο είναι μία τροφή που από παλιά την χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι για την παρασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά και στη μαγειρική. Η έρευνα έχει δείξει ότι το σκόρδο περιέχει μία σειρά από συστατικά που προφυλάσσουν την καρδιά, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιθανότατα μειώνουν την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Το ολόκληρο σκόρδο περιέχει μια ένωση που ονομάζεται αλλίνη. Όταν το σκόρδο συνθλίβεται ή μασιέται, η ένωση αυτή μετατρέπεται σε αλλικίνη, το κύριο δραστικό συστατικό του σκόρδου. Η θειούχα αυτή ένωση είναι υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική του οσμή και γεύση. Όμως είναι ασταθής, και μετατρέπεται γρήγορα σε άλλες ενώσεις που περιέχουν θείο και θεωρείται ότι προσδίδουν στο σκόρδο τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αντίδραση καταπολέμησης ασθενειών ορισμένων τύπων λευκών αιμοσφαιρίων στο σώμα όταν συναντούν ιούς, όπως οι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη.

Τι λένε οι μελέτες

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αρρωστήσετε εξαρχής, καθώς και το πόσο καιρό θα παραμείνετε άρρωστοι. Μπορεί επίσης να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Σε μια μελέτη έδωσαν σε 146 υγιείς εθελοντές είτε συμπληρώματα σκόρδου είτε εικονικό φάρμακο για 3 μήνες. Η ομάδα του σκόρδου είχε 63% χαμηλότερο κίνδυνο κρυολογήματος. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των ομάδων στο χρόνο που χρειάστηκε για να αναρρώσει κανείς από ένα κρυολόγημα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρυολογήματα ήταν σημαντικά συντομότερα για τα άτομα που έτρωγαν 2,56 γραμμάρια παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου την ημέρα κατά τη διάρκεια της περιόδου κρυολογήματος και γρίπης, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου. Τα κρυολογήματά τους ήταν επίσης λιγότερο σοβαρά.

Εάν αρρωσταίνετε συχνά με κρυολόγημα ή γρίπη, η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων σας ή στην πλήρη πρόληψη της ασθένειάς σας.

Τα πρακτικά 

Και επειδή μερικοί το παρακάνουν. Ναι μπορείτε να βάλετε σκόρδο στο φαγητό σας. Αλλά για την χαρακτηριστική γεύση δεν είναι ανάγκη να βάλετε μια μεγάλη ένα ολόκληρο κεφάλι. 3-4 σκελίδες αρκούν.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search