Αδυνατίζουν τα μανταρίνια;

 - Άρθρα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια είναι τα χαρακτηριστικά φρούτα του χειμώνα. Και τα δύο ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών. Με πολλά κοινά χαρακτηριστικά αλλά και ξεχωριστές ιδιότητες.

Ειδικότερα το μανταρίνι, παρά το μικρό μέγεθός του, είναι εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Ένα μικρό μανταρίνι των περιέχει περίπου 47 θερμίδες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 12 γραμμάρια υδατάνθρακα και αποδίδει στο σώμα μας περίπου το 26% των απαιτούμενων αναγκών του σε βιταμίνη C. Επίσης όπως και όλα τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή είναι πλούσιο σε νερό. Βέβαια έχει κι άλλες κρυφές χάρες, όπως για παράδειγμα την εξαιρετική πυκνότητα β-κρυπτοξανθίνη. Η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α μέσα στο σώμα μας και προκαλεί το χαρακτηριστικό πορτοκαλί του χρώμα.
Τα πολλά και διαφορετικά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μανταρίνι τα βρίσκουμε στη σάρκα του αλλά και στο φλοιό του. Ένα από αυτό η νομπελιτίνη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε έρευνα που έγινε σε ποντίκια που σιτίζονταν με τυπικού τύπου διατροφή, αυτά που έπαιρναν σαν συμπλήρωμα νομπελιτίνη δεν παρουσίασαν καμία διαφορά στο λιπιδαιμικό τους προφίλ, χωρίς αυξημένα επίπεδα γλυκόζης και χωρίς μεταβολή των επιπέδων ινσουλίνης. Παράλληλα είχαν μια ομαλή μεταβολή του βάρους τους χωρίς όμως ποτέ να γίνουν παχύσαρκα. Σε άλλη πάλι εργαστηριακή μελέτη, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Ωστόσο, οι μηχανισμοί με τους οποίους η νομπιλετίνη έχει αυτή τη δράση δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί.
Ας κρατήσουμε λοιπόν στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι πέρα από την γλυκιά τους γεύση και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους άρωμα μπορούν να βοηθήσουν και στην προσπάθειά μας να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος.
(μια μερίδα φρούτου είναι δύο μέτρια μανταρίνια)

Πηγή

E. E. Mulvihill, J. M. Assini, J. K. Lee, E. M. Allister, B. G. Sutherland, J. B. Koppes, C. G. Sawyez, J. Y. Edwards, D. E. Telford, A. Charbonneau, P. St-Pierre, A. Marette, M. W. Huff. Nobiletin Attenuates VLDL Overproduction, Dyslipidemia, and Atherosclerosis in Mice With Diet-Induced Insulin Resistance. Diabetes, 2011; DOI: 10.2337/db10-0589
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search