Απλά νόστιμα και θρεπτικά

 - Άρθρα

Η επέλαση των μαγειρικών τηλεοπτικών εκπομπών έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στην κουζίνα και στη μαγειρική πρακτική πολλών Ελλήνων. Νέα υλικά, νέες τεχνικές παρασκευής (παλιά λέγαμε μαγειρέματα), υφές (άλλο νέο φρούτο) έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή μας πρακτική.

Η μαγειρική είναι μια από τις πρώτες και σημαντικότερες επαναστάσεις του ανθρώπου. Ίσως η πιο καθοριστική για την εξέλιξή μας και την πρόοδό μας σαν είδος. Το μαγείρεμα στη φωτιά, το ψήσιμο, μας έδωσε την δυνατότητα να συντηρήσουμε την τροφή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να μη χαθεί και να μπορούμε να την καταναλώσουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πιθανότατα αυτό το άλμα, μας επέτρεψε να φτάσουμε σε μεγαλύτερα επίπεδα πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Και αυτό να μας έδωσε ώθηση να εξελιχθούμε βιολογικά, να μεγαλώσει ο εγκέφαλός μας και να πάμε “ένα βήμα παραπέρα”.

Τι είναι όμως το φαγητό;

Το φαγητό όμως είναι και απόλαυση. Ηδονή. Οι γεύσεις μας ερεθίζουν και μας ικανοποιούν. Και κάπου εδώ υπάρχει και το ζήτημα αν αφήνουμε πίσω το βασικό σκοπό του φαγητού (να μας θρέψει) προς όφελος της ικανοποίησης. Πιθανότατα να συμβαίνει μερικές φορές. Όμως η αφθονία που έχουμε σε τρόφιμα, πλέον μας επιτρέπει μια εύκολη (παραπάνω από ότι πρέπει) πρόσβαση σε τροφή. Που πέρα από το περιεχόμενο της σε θρεπτικά συστατικά, έχει και ενέργεια. Και κάπως έτσι σιγά σιγά διαμορφώνεται το θετικό ισοζύγιο ενέργειας.

Όχι η κατανάλωση τροφής δεν είναι ενοχή. Ούτε αμάρτημα. Το φαγητό σε ένα οικογενειακό τραπέζι είναι πολλά περισσότερα από μια διαδικασία τροφοδοσίας. Αλλά και η υπερβολή είναι ένα θέμα που καλό είναι να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. Ναι ας δοκιμάζουμε πράγματα, ας απολαμβάνουμε το φαγητό μας σαν γεύση αλλά ας μην ξεχνάμε και το μέτρο.

Η απλότητα ενός πιάτου μπορεί να κρύβει αρκετή νοστιμιά και να περιέχει σημαντικό ποσοστό των απαιτούμενων από το σώμα μας θρεπτικών συστατικών. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι δική μας. Και στο πόσο και στο τί και στο πότε θα φάμε.

Στη φωτογραφία είναι μια εκδοχή της συνταγής. Σε πιο απλοϊκή εφαρμογή αλλά εξίσου θρεπτική.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search