Καταγραφή, το εργαλείο για ένα νέο ξεκίνημα

 - Άρθρα

Με την καταγραφή μπορείτε να εντοπίσετε λάθη

Πέρασαν οι μέρες, έγιναν όπως έγιναν, τα εορταστικά γεύματα. άδειασαν και οι πιατέλες από τα γλυκά και ήρθε η ώρα του απολογισμού.

Όχι απαραίτητα πάνω στη ζυγαριά. Γιατί και αυτή, τούτες τις μέρες, δεν λέει πάντα την αλήθεια. Είτε γιατί αυτό που δείχνει είναι μια ήπια κατακράτηση (περισσότερο αλάτι) είτε γιατί το περιεχόμενο του εντέρου έχει αυξηθεί χωρίς να προλάβει να αδειάσει. Είτε ακόμα γιατί πραγματικά φάγαμε λίγο περισσότερο φαγητό από ότι συνήθως. Χωρίς όμως αυτό να είναι κάτι πού θα συνεχιστεί για πολλές μέρες.

Η διαχείριση 

Ο πραγματικός και ο πιο σημαντικός απολογισμός που πρέπει να γίνει αφορά την συνολική διαχείριση του φαγητού αυτές τις ημέρες και του κατά πόσο έχουμε επανέλθει σε μία διατροφική σειρά. Το έχω αναφέρει πολλές φορές και στο παρελθόν ότι το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο να μεταβληθεί το σωματικό βάρος. Αλλά ο πυρήνας όλης της προσπάθειας είναι η διαφοροποίηση της συμπεριφοράς και της σχέσης μας με το φαγητό.

Καλό είναι λοιπόν σήμερα που έχουμε περάσει το μεγαλύτερο μέρος των εορταστικών γευμάτων να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό και να σκεφτούμε αν το φαγητό που φάγαμε παραπάνω ήταν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή γινόταν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα καλύτερα θα ήταν να προσδιορίσουμε και σε ποιες στιγμές ειδικότερα έγιναν αυτές οι υπερβάσεις. Ήταν όταν βρισκόμασταν με άλλους ή σε κάποιες στιγμές μοναξιάς ή αμηχανίας; Καταναλώναμε το φαγητό όταν πραγματικά νιώθαμε πείνα ή όταν απλά και μόνο βρισκόμασταν δίπλα σε αυτό;

Ιστορικό καταγραφής 

Αν έχετε κρατήσει κάποιο ιστορικό καταγραφής λήψης της τροφής τότε θα μπορέσετε να βγάλετε πιο εύκολα συμπεράσματα. Αν όχι τότε θα πρέπει να βασανίσετε πιο πολύ το μυαλό σας για να ανακαλέσετε αυτές τις λεπτομέρειες. Το ιστορικό καταγραφής θα σας βοηθήσει όμως να μπείτε πολύ γρήγορα πάλι πίσω σε μία διατροφική σειρά. Είναι μία διαρκής υπενθύμιση των πεπραγμένων και ένας οδικός χάρτης επαναφοράς σε μία ορθή διατροφική πραγματικότητα.

Πώς όμως ξαναγυρνάμε πίσω σε αυτή; Αρχικά Θα σας πρότεινα να μην βάλετε μεγάλους στόχους. Ξεκινήστε από κάτι απλό που θα σας βοηθήσει να οριοθετήσετε την διατροφική σας πορεία στην διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε στο ξεκίνημα σας να τρώτε δύο φρούτα. Ένα σε κάθε ενδιάμεσο γεύμα. Το φαγητό σας να ξεκινάει πάντα με την σαλάτα. Επιδιώξτε να κρατήσετε αυτή τη διαδικασία ακέραιη όσο το δυνατόν για μία εβδομάδα. Την επομένη απλά επαναλάβετε την ίδια προσπάθεια και προσθέστε στο παραπάνω να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα. Στο τέλος των 15 ημερών αξιολογήστε τι έχετε καταφέρει. Ανατρέξτε στο ιστορικό καταγραφής λήψης τροφής (ημερολόγιο) και θα δείτε ότι όποτε ακολουθούσατε αυτή τη σειρά, η κατανάλωση φαγητού ήταν πιο ελεγχόμενη.

Έτσι σε ένα χρονικό ορίζοντα 15 ημερών θα είστε σε θέση να απομακρύνετε όλες τις κακές επιρροές και συνήθειες και να επανέλθετε στην προσπάθειά σας.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search