Διατροφή και άσκηση ή άσκηση και διατροφή;

 - Άρθρα

Διατροφή και  άσκηση ή το αντίστροφο;

Διατροφή και άσκηση ή άσκηση και διατροφή;

Μπορεί να θυμίζει λίγο το αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Η αλήθεια είναι ότι και τα δύο (άσκηση και διατροφή) είναι οι δύο συντελεστές της εξίσωσης που σχετίζονται με το θερμιδικό έλλειμμα. Την προσπάθεια δηλαδή να πάρουμε από το περιβάλλον λιγότερη ενέργεια από αυτή που θα καταναλώσουμε μέσα από την ύπαρξη μας ή την δραστηριότητά μας.

Που εστιάζουν οι πολλοί

Πολλοί ξεκινώντας ένα πρόγραμμα διαχείρισης του σωματικού βάρους εστιάζουν την προσπάθεια τους στο κομμάτι της διατροφής. Και ίσως σωστά με την έννοια ότι αρκετές φορές υπάρχουν πολλές κακές διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές που “φορτώνουν” με φαγητό το πρόγραμμα της ημέρας. Εστιάζοντας στο διατροφικό σχήμα, και με την προϋπόθεση ότι τηρείται, μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα τόσο στη ζυγαριά όσο και στην ποιότητα της διατροφής. Σκεφτείτε ότι αν κάποιος δεν τρώει καθόλου φρούτα ή ελάχιστα λαχανικά και σαλάτες, μπορεί μέσα από μια συμμόρφωση να αισθανθεί πολύ καλύτερα και να μειώσει και την αίσθηση της πείνας. 

Λογικά θα έλεγε κανείς ότι μειώνοντας περισσότερο τη τροφή θα μπορούσε να πετύχει πιο γρήγορα αποτελέσματα. Όμως η τροφή δεν είναι μόνο ενέργεια αλλά και θρεπτικά συστατικά. Και η παρατεταμένη μειωμένη πρόσληψη τους συχνά οδηγεί σε ελλείψεις. Και πάλι εδώ θα τονίσω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο στις μέρες μας κάποιος να παρουσιάσει σημαντικές ελλείψεις άμεσα. Η εμφάνισή τους συνήθως έχει να κάνει με μακροχρόνιες κακές διατροφικές επιλογές.

Η απόφαση

Εδώ λοιπόν έρχεται το σημείο της απόφασης. Αν κάποιος θέλει να “ταράξει” παραπέρα τα νερά, μπορεί να το κάνει μέσα από την μεγαλύτερη κίνηση και δραστηριότητα. Και αυτό δεν σημαίνει κάποια εξαιρετική αθλητική δραστηριότητα αλλά ένα κλικ παραπάνω στη κίνηση. Η αναμονή των παιδιών να τελειώσουν την όποια δραστηριότητα μπορεί να γίνει μέσα από ένα χαλαρό περπάτημα, η μετακίνηση από και προς την εργασία (ή τα ψώνια) μπορεί να γίνει με τα πόδια.

Σίγουρα δεν είναι κάποια μεγάλη ή τεράστια ενεργειακή δαπάνη αλλά συνολικά αυτό σημαίνει λιγότερη καθιστική ζωή και περισσότερη κίνηση. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι ακόμα και αυτή η μικρή κίνηση μέσα στο αστικό περιβάλλον και τις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα. Ακόμα και να βελτιώσει δείκτες υγείας.

Το αρχικό ερώτημα

Ας ξαναπάμε στο αρχικό ερώτημα. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα. Και εδώ ο συνδυασμός κίνησης και διατροφής θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Κάποιος θα νιώσει καλύτερα (μέσα από την ποιοτικά αναβαθμισμένη διατροφή) αλλά και σύντομα καλύτερα μέσα από την κίνηση. Και όλο αυτό θα βοηθήσει στην συνέχεια της προσπάθειας.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search