Δύο απλές αλλαγές

 - Άρθρα

Μικρές απλές αλλαγές με μεγάλα αποτελέσματα

Στο μυαλό πολλών η απώλεια βάρους  είναι συνυφασμένη με την στέρηση, με την μείωση της κατανάλωσης τροφής. Στη πραγματικότητα η διαδικασία διαχείρισης του σωματικού βάρους είναι πολλά περισσότερα. 

Γιατί το να περιορίσει κάποιος το φαγητό απλά και μόνο (πχ μειώνοντας στο μισό τη μερίδα του) δεν σημαίνει απλά κόβω στο μισό τις θερμίδες. Ταυτόχρονα μειώνει στο μισό και τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Πέρα από αυτό, το συσσωρευμένο πλεονάζον λίπος είναι ενέργεια που έχει αποθηκευτεί με τη  μορφή του λίπους για μελλοντική χρήση από τον οργανισμό. Και χωρίς επιπλέον κίνηση και δραστηριότητα, αυτό το λίπος – ενέργεια δεν θα  αξιοποιηθεί.

Μικρές λεπτομέρειες – μεγάλες διαφορές

Μπορεί όμως μια συστηματική καταγραφή της κατανάλωσης του φαγητού να βοηθήσει να εντοπίσει κάποιος μικρές καθημερινές υπερβάσεις κατανάλωσης τροφής. Όχι τόσο δραματικές αλλά αθροιστικά ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ να είναι ένα σεβαστό ποσό επιπλέον θερμίδων. Γιατί 100 θερμίδες διαφορά σε ένα γεύμα δεν είναι κάτι τόσο τραγικό.

Αλλά αν κάποιος σταματήσει να πίνει μια συσκευασία από ένα κλασικό αναψυκτικό και να τρώει ένα επίσης απλό σακουλάκι πατατάκια τότε γλιτώνει 140+550 θερμίδες. Τόσο απλά. Αν μάλιστα μειώσει και τις φέτες ψωμί (λευκό) που καταναλώνει από 6 σε 3, τότε γλιτώνει ακόμα 211 θερμίδες. Αν μάλιστα επιλέξει να καταναλώνει ψωμί ολικής άλεσης αντί για λευκό τότε μπορεί να γλιτώνει ακόμα 12 θερμίδες (μόνο). Όμως τετραπλασιάζει τη ποσότητα της προσλαμβανόμενης φυτικής ίνας με όλα τα θετικά που προκαλεί.

Γνώση του τι τρώμε

Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα προηγούμενα. Η σωστή επιλογή στο ράφι δεν σημαίνει αυτόματα και δυνατότητα για μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούμε ελεύθερα να καταναλώνουμε όση ποσότητα θέλουμε. Η απλή όμως αυτή κίνηση μας βοηθά σημαντικά να αποκτήσουμε από την αρχή ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Την ουσιαστική αντίληψη και γνώση του τι καταναλώνουμε. Και φυσικά σε ένα βάθος χρόνου να περιορίσουμε σημαντικά τη πρόσληψη κορεσμένων, αλατιού, ζάχαρης κλπ.

Δύο αλλαγές μεγάλη διαφορά

Πίσω από όλο αυτό κάποιος μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι το κομμάτι της τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς. Δύο απλές κινήσεις χωρίς κάποιος να είναι σε πρόγραμμα διατροφής; μπορούν να βοηθήσουν. Και να αναβαθμίσει σημαντικά τη ποιότητα των τροφών που καταναλώνει αλλά και να “ξεφορτωθεί” κακές συνήθειες.

Γιατί όταν κάποιος σταματά να πίνει ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ένα αναψυκτικό και να τρώει βλέποντας τη τηλεόραση ένα σακουλάκι πατατάκια, έχει αλλάξει μια κακιά συνήθεια. Το δύσκολο είναι (και ας σας φαίνεται περίεργο) να την ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΉΣΕΙ με κάτι θετικό.

Και κάπου εκεί έρχεται ο επιστήμονας Διαιτολόγος Διατροφολόγος να βάλει τις ουσιαστικές λεπτομέρειες.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search