Γαρίδες λευκό σαγανάκι
Νηστεία και τα θαλασσινά πρωταγωνιστούν. Και φυσικά τα θαλασσινά και οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους. Εδώ γίνονται λευκό σαγανάκι.
Με μουστάρδα και μπόλικο λεμόνι. Βέβαια κάποιοι δεν αξιολογούν τις μικρές γαρίδες. Και όμως είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Μια μερίδα τους (περίπου 80-90 γραμμ) καλύπτει το 48% των αναγκών μας σε σελήνιο και το 21% σε Β12! Είναι πολύ καλή πηγή ιωδίου. Και περίπου το 1/4 του βάρους τους είναι πρωτεΐνη. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
Μικρές λεπτομέρειες
Το λευκό σαγανάκι γίνεται με μουστάρδα. Χρειάζεται και το αλκοόλ για να τους δώσει αυτό το κάτι το διαφορετικό. Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούν ούζο που μεταξύ μας τους πάει κιόλας. Εγώ εδώ έβαλα λευκό κρασί που είχα στο ψυγείο. Και όχι ιδιαίτερα πολύ.
Σε άλλη εκδοχή της συνταγής μπαίνουν και πιπεριές. Ιδιαίτερα οι πράσινε καυτερές (κέρατα) αυτές που δίνουν και ιδιαίτερη γεύση. Την έχω δοκιμάσει και με τις άλλες τις κλασσικές τις πράσινες αλλά νομίζω ότι έχουν μια πιο γλυκιά γεύση.
Υλικά
- ένα σακουλάκι γαρίδες (400 γραμμ)
- μουστάρδα 3-4 κουταλιές σούπας
- χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
- ελάχιστο λάδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- ένα μεγάλο κρεμμύδι
- Αλάτι (1 κουταλάκι γλυκού)
- Πιπέρι (1 κουταλάκι γλυκού)
- Κρασί λευκό (1 μικρό κρασοπότηρο)
Εκτέλεση
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά κομμάτια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο
Τα σωτάρουμε στο λάδι και μετά βάζουμε τις γαρίδες για 3-4 λεπτά
Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, την μουστάρδα και το λεμόνι και ανακατεύουμε καλά
Περιχύνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε όλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και να δέσει η σάλτσα
Συνοδεύουμε με ρύζι ή πατάτα