Γιατί ότι τρως μετά τις 9:00μμ γίνεται λίπος

 - Άρθρα

Ένας ίσως από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι και αυτός ο οποίος ορίζει ότι η κατανάλωση του φαγητού θα πρέπει να τελειώνει νωρίς το βράδυ. “Μην τρώτε μετά τις 9:00” φωνάζουν υποστηρικτές του. “Γιατί ότι τρως μετά τις 9:00 γίνεται λίπος.”

Βέβαια δεν μπορούν να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό τους. Όπως και δεν μπορούν να δώσουν μία πειστική απάντηση στο με ποιο μηχανισμό η τροφή μετά τις 9:00 το βράδυ μετατρέπεται σε λίπος και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο στις 8:45. Αλλά είπαμε μύθος είναι και θέλει την απάντησή του.

Ισοζύγιο ενέργειας

Να το ξεκαθαρίσουμε ο οργανισμός μας στη διάρκεια της ημέρας παίρνει μέσα από την τροφή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Το πόση ενέργεια θα καταναλώσει αυτό έχει να κάνει με τις πάγιες του ανάγκες αλλά και με την κίνηση ή αυτό που λέμε γενικότερα φυσική δραστηριότητα. Το ταμείο γίνεται καθημερινά και δεν έχει συγκεκριμένη ώρα που ολοκληρώνεται. Αλλά και για να μη σας πιάνει άγχος η μεταβολή στο σωματικό σας βάρος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι λίπος.

Από την άλλη μη νομίζετε ότι τρώγοντας κάτι παραπάνω μία μέρα αυτό σημαίνει αυτόματα αύξηση του ποσοστού του λίπους στο σώμα σας. Θα πρέπει για σειρά ημερών το θερμικό ισοζύγιο θα είναι θετικό δηλαδή η ποσότητα που παίρνετε από το περιβάλλον να είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καταναλώνετε.

Τι πρέπει να κάνουμε

Γυρίζετε λοιπόν κουρασμένοι από τη δουλειά και η πείνα σας έχει κυριεύσει. Μπορείτε να φάτε κάτι χωρίς να φοβηθείτε ότι αυτό θα γίνει αυτόματα λίπος. Κοιτάξτε μόνο να είστε λίγο προσεκτικοί. Γιατί η μεγάλη ποσότητα τροφής σίγουρα θα επιβαρύνει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος όπως επίσης και αν καταναλώσετε πολλά λιπαρά. Βλέπετε η διαδικασία της πέψης θα συνεχιστεί και την ώρα που κοιμάστε. Αυτό που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο ρυθμός με τον οποίο απομακρύνονται τα συστατικά από το στομάχι προς το έντερο για να γίνει η απορρόφηση τους είναι διαφορετικός ανάλογα με την περιεκτικότητα του γεύματος συστατικά. Όσο πιο πλούσιο σε λιπαρά είναι το γεύμα τόσο πιο αργή είναι η διαδικασία από το στομάχι προς το έντερο.

Επίσης καλό είναι να προσέξετε πόσο γρήγορα τρώτε το γεύμα σας. Καταπίνοντας αμάσητο το φαγητό δεν είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Γιατί δυσκολεύεται η διαδικασία της πέψης. Αυτονόητα πράγματα που δυστυχώς όταν πεινάμε μάλλον τα ξεχνάμε και παρασυρόμαστε

Οι λεπτομέρειες

Επιλέξτε λοιπόν για το βραδινό σας γεύμα μία σαλάτα με πολλά λαχανικά. Οι φυτικές ίνες θα σας χορτάσουν. Μία μικρή ποσότητα ψωμιού ή άλλου υδατάνθρακα Και φυσικά λίγη πρωτεΐνη. Προτιμότερο ένα μικρό κομμάτι τυρί ή ίσως μία μερίδα άπαχης πρωτεΐνης.

Μασήστε καλά την κάθε μπουκιά και αποφύγετε να πέσετε στο κρεβάτι αμέσως. Και όπως είπαμε. Οι θερμίδες που περιέχονται στα τρόφιμα το πρωί έχουν την ίδια αξία και το βράδυ ή το μεσημέρι ή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search