Παχαίνουμε όταν τρώμε κρέας με υδατάνθρακα;

 - Uncategorized, Άρθρα

Όταν τρώμε κρέας με πατάτες παχαίνουμε;

Μην συνδυάζετε κρέας με υδατάνθρακα ή άμυλο. Γιατί αυτό θα σας παχύνει!

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την απίστευτη αυτή θεωρία που βάζει φραγμό στη κατανάλωση γευμάτων και δαιμονοποιεί την ταυτόχρονη ύπαρξη τροφών στο ίδιο πιάτο,
Μια θεωρία που ξεκίνησε πολύ παλιά 110 και χρόνια πίσω από τον γιατρό Hey που ανέπτυξε τη θεωρία ότι διαφορετικής κατηγορίας τροφές έχουν διαφορετική βιοχημεία πέψης (σωστό) αλλά και διαφορετικό πλαίσιο πέψης με διαφορετικό αποτέλεσμα οξύτητας στο στομάχι (λάθος).
Μπερδευτήκατε; Αν ναι μην στεναχωριέστε γιατί και αυτός τα είχε κάνει μαντάρα. Ο καλός μας γιατρούλης στη θεωρία του θεώρησε ότι ο συνδυασμός τροφίμων διαφορετικών συστατικών καταλήγει σε μια υπερβολική οξύτητα και αυτό δημιουργεί πρόβλημα στον οργανισμό. Κατηγοριοποίησε λοιπόν τα τρόφιμα σε 3 κατηγορίες και έστησε τη θεωρία ότι δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί.

Το παραμύθι

Το παραμύθι (γιατί για παραμύθι πρόκειται) έχει και άλλες εκδοχές. Όπως για παράδειγμα ότι όταν φας Υδατάνθρακα (Αμυλώδες) και Πρωτεΐνη (κρέας) τότε δεν χωνεύεις κανένα από τα δύο. Γιατί μπλοκάρει ο μεταβολισμός. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε λίπος στο σώμα μας. Βέβαια αυτό στην φυσιολογία μας δεν υπάρχει. Και φυσικά τα σουτζουκάκια της φωτογραφίας μαζί με τις πατατούλες δεν παραμένουν άπεπτα και δεν μετατρέπονται (με μαγικό τρόπο) σε λίπος.
Από το 1911 μέχρι σήμερα έχει περάσει πολύς χρόνος και η επιστήμη έχει κάνει άλματα. Και μπορούμε να εξηγήσουμε πιο αναλυτικά πολλές από τις λειτουργίες του σώματός μας, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις διαφορετικές αντιδράσεις του σώματός μας σε διαφορετικές καταστάσεις αλλά και να αντιληφθούμε τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

Τι ισχύει

Έχουμε όμως προχωρήσει και σε εκτεταμένες αναλύσεις των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών τους. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ελάχιστα είναι τα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό. Πχ το λάδι ή η ζάχαρη ή το νερό. Ακόμα και στο ασπράδι του αυγού μπορούμε να δούμε μια ποσότητα νερού μαζί με την πρωτεΐνη το κύριο συστατικό . Η ακόμα και στο ρύζι μπορούμε να βρούμε μια μικροποσότητα πρωτεΐνης.
Βέβαια το παραμύθι το αναπαραγάγουν ακόμα πολλοί. Και αν δείτε στο facebook σε ομάδες ενημέρωσης η παραφιλολογία αυτή συντηρείται από ψευδοδίαιτες γραφικών. Όπως η επική κοροϊδία της “δίαιτας” των μονάδων, αυτής της διατροφικής παράνοιας που ανακάλυψε κάποια κυρία σε κάποιο συρτάρι γραμμένη από τον μπαμπά της, μαμάς της, θεία. (ο συγγραφέας αλλάζει με την εποχή)
Ή η άλλη επική ψευδοεπιστημονική καρικατούρα της “δίαιτας” των 3 φάσεων που ευαγγελίζονται διάφορες γραφικές μη επιστημονικές φυσιογνωμίες και που προσπαθούν να παντρέψουν τον Hey, την Μεσογειακή Διατροφή και τη Low Carb θεωρία της Αγγλίδας χημικού Zoe Harcombe που την έχουν αντικρούσει ολοκληρωτικά επιστημονικά οι Άγγλοι Διαιτολόγοι του BDA.
Σας φούσκωσα με τα παραπάνω. Για να με συγχωρέσετε σας δίνω τη συνταγή για τα σουτζουκάκια στο παρακάτω link
Και αν οι πατάτες σας γεμίζουν ενοχές διαβάστε και αυτό
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search