Ποιος είπε ότι η απλότητα δεν έχει και τα οφέλη της;
Αν κάποιος αφιερώσει λίγο χρόνο και περιηγηθεί στις σελίδες του διαδικτύου θα μπορέσει να δει πολλές και διαφορετικές χρήσεις διαφορετικών τροφίμων. Διαφορετικές τεχνικές, διαφορετικά πιάτα, διαφορετικά αποτελέσματα. Άλλα με απλότητα και άλλα πιο σύνθετα.
Το φαγητό
Σε κάθε περίπτωση, η παρασκευή ενός γεύματος, έχει πάψει να αποτελεί απλά και μόνο ο τρόπος προετοιμασίας για να το καταναλώσουμε. Πλέον έχει προστεθεί μια πρόσθετη αξία. Αυτή της γευστικής ικανοποίησης.
Η αλήθεια είναι ότι πλέον δεν σκεφτόμαστε τα υλικά. Επικεντρωνόμαστε στο τελικό αποτέλεσμα. Και προσπαθούμε να προσθέσουμε περισσότερα στοιχεία σε αυτό. Για να κάνουμε το πιάτο πιο ελκυστικό. Ικανοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις. Γεύση, όσφρηση αλλά και την όραση. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας.
Πολλές φορές παραβλέπουμε το βασικό χαρακτηριστικό της διατροφής. Ότι ένα πιάτο φαγητό περιέχει μέσα υλικά με ένα θρεπτικό περιεχόμενο. Και με ένα ενεργειακό περιεχόμενο. Αυτό που τρώμε έχει τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας. Για να διατηρηθεί στη ζωή και να λειτουργήσει σαν ζωντανός οργανισμός.
Η ποσότητα μετράει
Μικρές μαγειρικές πινελιές ή και προσθήκες υλικών μπορούν να αναβαθμίσουν ανεπαίσθητα όμως το θρεπτικό περιεχόμενο της τροφής.
Για παράδειγμα όλοι ξέρουμε ότι ο κρόκος Κοζάνης. Έχει αντιοξειδωτικά συστατικά αλλά για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε από αυτά θα πρέπει να καταναλώσουμε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και για άλλα τρόφιμα όπως το πράσινο τσάι. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωσή του, προκαλεί μια αύξηση του μεταβολισμού. Αλλά για να πετύχουμε μια αρκετά ικανοποιητική αύξηση με ουσιαστικό αποτέλεσμα στην απώλεια λίπους θα πρέπει να πιούμε αρκετά λίτρα καθημερινά.
Υπάρχουν άλλα συστατικά τα οποία η απλή τους παρουσία μερικές φορές είναι προβληματική. Ή μπορεί να είναι αντίθετη με τη κατάσταση υγεία μας. Για παράδειγμα το αλάτι. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα συνιστά μια αυστηρά περιορισμένη χρήση.
Άλλα πάλι υλικά γνωρίζουμε ότι περιέχουν γενναιόδωρα θρεπτικά συστατικά. Τυπικό παράδειγμα το ελαιόλαδο. Και σε αυτή την περίπτωση η μεγάλη κατανάλωσή του καταλήγει σε αυξημένη θερμιδική πρόσληψη. Το κάθε του γραμμάριο μας τροφοδοτεί με 9 θερμίδες.
Η άθροιση των θερμίδων
Σκεφτείτε λοιπόν ένα πολύπλοκο και σύνθετο πιάτο. Με πολλά υλικά, που το καθένα βέβαια προσφέρει τα δικά του θρεπτικά συστατικά. Πόσο εύκολο είναι να ξεφεύγει σημαντικά σε θερμιδικό περιεχόμενο. Ναι βρίσκουμε πολλά θρεπτικά συστατικά. Που το κάθε ένα από αυτά να έχει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα στη λειτουργία του οργανισμού μας. Όμως η ποσότητα που μπαίνει στον οργανισμό μας είναι σημαντικά μικρή. Ουσιαστικά ελάχιστα αποτελεσματική. Οι θερμίδες όμως στο πιάτο αθροίζονται.
Πριν ξεκινήσετε να εφαρμόζετε εξεζητημένες μαγειρικές τεχνικές και πριν πειραματιστείτε χρησιμοποιώντας πολλά και νέα υλικά. Αφιερώστε λίγο χρόνο να δείτε τη μεγάλη εικόνα, το θερμιδικό περιεχόμενο. Δείτε από πού προέρχονται αυτές οι θερμίδες. Είτε είναι υδατάνθρακες (και ποιοι υδατάνθρακες). Είτε είναι τα λίπη, είτε είναι η πρωτεΐνη που περιέχεται στο πιάτο. Γιατί απόλαυση στον ουρανίσκο, στην όσφρηση και στο μάτι τελικά να προκαλέσει μια απογοήτευση στη ζυγαριά.
Η ομορφιά της απλότητας
Βέβαια έχουμε και την ομορφιά στην απλότητα. Όπως αυτό το πιάτο με τα βραστά λαχανικά και το αυγό που ετοίμασε μια φίλη. Πρόσθεσε το ελαιόλαδο και τη ρίγανη και έφτιαξε μια εξαιρετική σύνθεση. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς αλάτι, Για αυτό μπήκε και η ρίγανη. Χωρίς να ξεφεύγει σε θερμίδες. Ένα απλό θρεπτικό ιδανικό βραδινό γεύμα.
Ποιος είπε ότι η απλότητα δεν έχει και τα οφέλη της;