Ποιος φοβάται τις πατάτες;

 - Άρθρα

Πατάτες. Καλό ή κακό;

Ένας απλός τρόπος να ξεχωρίσετε τον “ειδικό” από τον πραγματικό διαιτολόγο είναι να ανοίξετε μια ειλικρινή συζήτηση για τις πατάτες. Αυτό το τόσο παρεξηγημένο αμυλώδες λαχανικό που το μετράμε στα δημητριακά.

Ανθεκτικό άμυλο

Οι πιο πολλοί από αυτούς (ειδικά οι low carb maniacs) παθαίνουν κάτι σαν να είναι δαιμονισμένοι και να πέφτει αγιασμός πάνω τους. Βγάζουν καντίλες και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις καπνούς από τα αυτιά. Γιατί; Γιατί η πατάτα έχει υδατάνθρακες. Και η λέξη υδατάνθρακες είναι το άλλο όνομα του σατανά.

Βασικά η πατάτα περιέχει έναν ειδικό τύπο αμύλου γνωστό ως ανθεκτικό άμυλο. Αυτό το άμυλο δεν διασπάται και δεν απορροφάται πλήρως από το σώμα αλλά στο παχύ έντερο γίνεται τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μας.

Ανθεκτικό άμυλο, διαβήτης και πεπτικό

Υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωσή του μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων της γλυκόζης. Ένα ενδιαφέρον σημείο είναι το ότι μπορούμε να αυξήσουμε αυτή την ιδιότητα του ανθεκτικού αμύλου απλά βάζοντας τις πατάτες στο ψυγείο να κρυώσουν και καταναλώνοντας τες κρύες.

Το ανθεκτικό άμυλο δείχνει να είναι βοηθητικό και για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Έτσι στο έντερο μετατρέπεται κυρίως σε βουτυρικό λιπαρό οξύ μικρής αλυσίδας – την προτιμώμενη πηγή τροφής για τα βακτήρια του εντέρου. Σαν συστατικό το βουτυρικό λιπαρό οξύ μειώνει τη φλεγμονή στο παχύ έντερο αλλά όπως έχει επίσης φανεί σε μελέτες μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι πατάτες δεν περιέχουν γλουτένη. Για αυτό αποτελούν μια άριστη διατροφική επιλογή για όσους πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.

Δείτε μια ωραία συνταγή για πατάτες special στο φούρνο. Και όπως είπαμε και πιο πάνω. Μην φοβηθείτε ότι περισσέψει να το βάλετε στο ψυγείο για να το φάτε την επόμενη μέρα. Μάλλον θα σας κάνει καλό.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search