Σου αρέσει να χτυπάς το κεφάλι σου στο τοίχο;

 - Άρθρα

Και κάπως έτσι απομακρυνόμαστε από την ουσία. Στρέφουμε την προσοχή μας στο τί μπορεί να μειώσει το πρόβλημα και όχι στο τι μπορεί να το προλάβει. Εν τη γενέσει του. Μαθαίνουμε να καταναλώνουμε χωρίς όρια, νοσούμε σοβαρά πολλές φορές και μετά στρεφόμαστε στη φαρμακευτική αγωγή, κάνουμε “ενεσούλες”. Ή καταλήγουμε στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Ναι πλέον η επιστήμη γύρω από τη θεραπεία της παχυσαρκίας έχει αρκετά όπλα στη φαρέτρα της. Και με καλά αποτελέσματα αλλά και σχετικά ασφαλή. Η αλήθεια όμως είναι αρκετά επώδυνη. Για τον ίδιο τον ασθενή. Αλλά και για τα οικονομικά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Γιατί είτε υποβληθείς σε μια χειρουργική επέμβαση είτε διαλέξεις το μονοπάτι της φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχει ένα κόστος. Αρκετά μεγάλο.

Οι επιλογές 

Είναι αποτελεσματικές επιλογές; Ναι, είναι. Αλλά η εικόνα που βλέπουμε στην πραγματικότητά μας οι διαιτολόγοι, είναι διαφορετική. Εκατοντάδες (μην πω χιλιάδες) οι εγκαταλελειμμένοι ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Που μόνοι τους χωρίς παρακολούθηση βλέπουν τα κιλά που (εντυπωσιακά) στην αρχή έχασαν, να επιστρέφουν σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Είναι όλοι αυτοί που για χρόνια προσπαθούσαν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θεωρούσαν στερητικό. Και που ανακάλυψαν μετά την επέμβαση ότι η τροφή που καταναλώνουν είναι ακόμα λιγότερη και από το λίγο που έτρωγαν εφαρμόζοντας το πιο αυστηρό και στερητικό διατροφικό σχήμα.

Άνθρωποι που η λαχτάρα τους για φαγητό και τροφές, τους οδηγούν σε απίθανα διατροφικά τερτίπια για να απολαύσουν τη τροφή. Και τελικά να περπατήσουν τα ίδια λάθος διατροφικά μονοπάτια, να αναθερμάνουν τις ίδιες λανθασμένες διατροφικές σχέσεις με τη τροφή. Μόνο τότε (και ίσως όχι όλοι) κατανοούν ότι το ζήτημα δεν είναι η θεραπεία αλλά η πορεία κατά την διάρκεια της προσπάθειας που σε κάνει πιο σοφό αλλά και πιο συνειδητοποιημένο στις επιλογές σου.

Πέρα από το βάρος

Γιατί πέρα από το βάρος στη ζυγαριά υπάρχει και το άλλο, η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς. Αλλά και η υιοθέτηση νέων υγιεινών συμπεριφορών ζωής. Περισσότερη άσκηση, λιγότερη καθιστική ζωή, μεγαλύτερη καθημερινή δραστηριότητα, λιγότερα τυποποιημένα τρόφιμα, περισσότερο μαγείρεμα στο σπίτι.

Αλλά δυστυχώς τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και οι πολιτικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, δεν επενδύουν στην πρόληψη. Δεν ασχολούνται με το πως θα αποφύγουμε το πρόβλημα, ή γιατί υπάρχει πρόβλημα. Ούτε αναπτύσουν πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη παχυσαρκία. Αλλά εστιάζουν στο πως θα διαχειριστούμε το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας. Ακόμα θυμάμαι το εθνικό σχέδιο για τη Δημόσια Υγεία επί Αβραμόπουλου που προέβλεπε παχυλά κονδύλια για την δημιουργία Χειρουργείων Παχυσαρκίας αλλά ψίχουλα για τη πρόληψη της.

Η νέα μόδα

Αν κάποιος παρακολουθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορεί να μην έχει συναντήσει όλους αυτούς τους δήθεν ειδικούς που συστηματικά αναφέρονται στον όρο αντίσταση της ινσουλίνης. Λες και ξαφνικά όλοι τους έκαναν ταχύρυθμα εντατικά μαθήματα ενδοκρινολογίας. Γέμισε το tik tok από γκουρού της διατροφής που ο κάθε ένας τους έγινε ειδικός στις ορμόνες διαβάζοντας 3 γραμμές και 3 άρθρα.

Ναι η παχυσαρκία είναι μια πολυπαραγοντική κατάσταση. Που ξεκινάει όμως από πολύ απλά πράγματα. Σύνθετα μεν στο σύνολό τους αλλά ΑΠΛΑ. Και που θέλει εστιασμένη προσπάθεια η διαχείρισή τους. Και δεν εννοώ το να κάνεις μια ΑΚΡΙΒΗ και ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ για την οικονομία της δημόσιας υγείας ενεσούλα.

Σκεφτείτε κάτι απλό.

Αν κτυπάτε συνεχώς το κεφάλι σας στο τοίχο σίγουρα θα πονέσει. Δύο τρόπους έχετε να σταματήσει να πονάει. Είτε να πάρετε ένα αναλγητικό είτε να σταματήσετε να το χτυπάτε στο τοίχο.

Αν επιλέξετε το πρώτο, ο πόνος σίγουρα θα υποχωρήσει αλλά μόλις τελειώσει η επίδραση του αναλγητικού θα επανέλθει. Αν σταματήσετε να χτυπάτε το τοίχο με το κεφάλι, ο πόνος μπορεί να αργήσει να περάσει αλλά όταν συμβεί αυτό θα σταματήσει να πονάει. Μόνιμα.

Η επιλογή δική σας. Εκτός και αν σας αρέσει να πληρώνετε για να χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Χωρίς να διορθώνετε τα αίτια. Απλά αντιμετωπίζοντας τα αποτελέσματα.

ΥΓ. Κανείς δεν είναι αντίθετος ή δεν διαφωνεί με νέες προτάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Αλλά όλα ξεκινάνε από το θεμέλιο λίθο της τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς και του καθημερινού τρόπου ζωής.

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search