Τι να προσέξω στη νηστεία;

 - Άρθρα

5 απλά πράγματα που πρέπει να έχουμε κατά νου τώρα που ξεκινά η νηστεία της μεγάλης εβδομάδας και πρέπει να τα προσέξουμε.

Aν και αρκετοί έχουν ξεκινήσει τη νηστεία αρκετό καιρό πριν, από την Kαθαρά Δευτέρα, πολλοί είναι που θα ξεκινήσουν να πιστεύουν την Mεγάλη Eβδομάδα. Μοιάζει να είναι αποτυπωμένο στη συλλογική μας συνείδηση η αναγκαιότητα θα τηρήσουμε αυτή τη θρησκευτική νηστεία.
Υπάρχουν 5 πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη διάρκεια της. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί στο τέλος της εβδομάδας αυτής έχουμε το βράδυ της Aνάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Μέρες που παραδοσιακά υπάρχουν μεγάλα και πλούσια γεύματα.

1. Προσοχή στο ψωμί.

Υπάρχει ένας μεγάλος περιορισμός στην ποικιλία των τροφών που καταναλώνουμε αυτές τις ημέρες. Κάτι που μοιάζει να πυροδοτεί την ανάγκη θα καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και ειδικότερα ψωμιού. Υπάρχει βέβαια και η μεγαλύτερη κατανάλωση λαδερών που με τη σαλτσούλα τους “ζητάνε” το ψωμάκι. Μείνετε στη μια φέτα ψωμί στο κάθε γεύμα δεν χρειάζεται περισσότερο.

2. Μην ξεχνάτε τη σαλάτα.

Για πολλούς η κατανάλωση οσπρίων ή λαδερών λαχανικών (λαχανικά το ξαναγράφω για να το προσέξετε) δεν συνδυάζεται ευχάριστα με την κατανάλωση σαλάτας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η σαλάτα εκτός από τα πολλά θρεπτικά συστατικά πιάνει και χώρο στο στομάχι. Και όταν δεν υπάρχει αυτή τότε αρχίζει και «περισσεύει» χώρος για περισσότερο ψωμί. Οπότε για να αποφύγουμε το σημείο ένα ας εφαρμόσουμε σχολαστικά το σημείο 2. Φάτε σαλάτα και μην την ξεχνάτε.

3. Προσοχή στις ελιές.

Μιας και είπαμε για τη σαλάτα απαραίτητο συνοδευτικό είναι και οι ελιές. Που 5-6 ελιές αποτελούν μία μερίδα και που περιέχουν αρκετό λάδι, όσο περίπου μια κουταλιά της σούπας. Οπότε όσο και να μας αρέσουν καλό θα είναι να προσέξουμε το πόσες ελιές θα βάλουμε μέσα στη σαλάτα μας ή πόσες θα συνοδεύσουν το φαγητό μας. Γιατί και το λάδι έχει τις θερμίδες του.

4. Προσοχή στο αλάτι.

Αρκετοί αναζητούν περισσότερη γεύση και κάπου εκεί αρχίζει η προσθήκη του λίγο περισσότερου αλατιού. Που βέβαια το χρειαζόμαστε από τη μια μεριά αλλά δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από το όριο της κατανάλωσής του. Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει μια ημερήσια κατανάλωση 5 γραμμαρίων (2 g νατρίου). Καλό θα είναι να θυμόμαστε ότι αλάτι βρίσκουμε και στα τρόφιμα. Όπως οι ελιές που ανέφερα λίγο πιο πριν.

5. Προσοχή στα θαλασσινά.

Τα θαλασσινά έχουν συνήθως χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια υγιεινή προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Θα πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί μιας και μπορεί να υπάρχουν τροφικές αλλεργίες. Όπως επίσης και να αποφεύγουμε το τηγάνισμα. Γιατί έτσι αυξάνεται δραματικά η περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search