Το ΠΡΕΠΕΙ, το ΘΕΛΩ και το ΜΠΟΡΩ

 - Άρθρα, Περιστατικά
Χάνοντας 7,5 κιλά

Δίαιτα δεν είναι στέρηση. Είναι γνώση και πάνω από όλα αλλαγή και ανατροπή που οδηγεί σε μεγαλύτερη προσωπική γνώση και αίσθηση του μέτρου.

Ο αγαπητός φίλος της περίπτωσης μας ήταν ένα από τα δύσκολα περιστατικά. Κάποιος που έφτασε στο γραφείο με ένα ιατρικό ιστορικό τόσο επιβαρυμένο που δεν μπορώ να θυμηθώ πότε είχα αντίστοιχο στο παρελθόν.

Μάλιστα η εικόνα του ήταν τόσο κακή που έγινε βιοψία στο ήπαρ και η λέξη κίρρωση ήταν γραμμένη με έντονα μαύρα γράμματα στην διάγνωση. Μιλάμε για ένα άνθρωπο νέο 30 χρονών που όμως είχε κάνει λάθος επιλογές και στη διατροφή και τη ζωή του.

Συνήθως οι οδηγίες για την περίπτωση του είναι πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές. Οδηγίες που σαν στόχο έχουν να τον βοηθήσουν σαν ασθενή να διορθώσει τη κλινική του εικόνα και να αποφύγει τα δυσάρεστα. Ουσιαστικά ήταν ένας μονόδρομος χωρίς άλλη επιλογή. Όμως πέρα από όλα υπήρχε και ο άνθρωπος. Που έπρεπε να πιστέψει ότι μπορούσε. Ότι όλα αυτά που έζησε ήταν μια παρένθεση. Και ότι η πορεία του από εδώ και πέρα ήταν αντιστρεπτή με πραγματικά πολύ καλές προοπτικές επιτυχίας.

Το ΠΡΕΠΕΙ

Όμως αυτό το ΠΡΕΠΕΙ πολλές φορές, αν όχι πάντα, λειτουργεί ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια. Γίνεται βάρος και τροχοπέδη. Αλλά το βασικότερο δεν βοηθάει τον άλλο να προσαρμόσει πολλά διατροφικά στοιχεία στην καθημερινότητα του. Τον εγκλωβίζει σε διαδικασίες μονότονες και τον κάνει εξαρτώμενο από μια οδηγία, ένα κομμάτι χαρτί. Του στερεί πολλές φορές την δυνατότητα για πρωτοβουλίες και αυτόνομη δράση, χωρίς να ξεφεύγει από ένα γενικότερο πλαίσιο.

Ναι κάποιος με προβλήματα υγείας ΠΡΕΠΕΙ να κινηθεί σε κάποιο ειδικό διατροφικό πλαίσιο αλλά ΜΠΟΡΕΙ να αποκτήσει μια άλλη οπτική και συμπεριφορά σε σχέση με τη τροφή και τον τρόπο που τη χρησιμοποιεί. Να ξεφύγει από τη λάθος οδό και να αποκτήσει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορέσει να κινηθεί με ασφάλεια χωρίς παραπέρα επιπλοκές.

Δίαιτα δεν είναι στέρηση.

Είναι γνώση και πάνω από όλα αλλαγή και ανατροπή που οδηγεί σε μεγαλύτερη προσωπική γνώση και αίσθηση του μέτρου. Και σε αυτή τη πορεία της γνώσης δεν οδηγεί το ΠΡΕΠΕΙ αλλά το ΘΕΛΩ και το ΜΠΟΡΩ.

Και με αυτό το τρόπο χάνονται 7,5 κιλά βάρους με 6,6 κιλά λίπους. Γιατί ΘΕΛΕΙ και ανακάλυψε ότι ΜΠΟΡΕΙ.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search