Τρεις λόγοι για να κάνεις δίαιτα με διαιτολόγο

 - Άρθρα

‘…που ενώ είναι προφανείς σχεδόν ποτέ κανείς δεν τους εκτιμά όπως πρέπει. Για πολλούς ο διαιτολόγος είναι πλέον περιττός. Ίσως και ένα είδος πολυτελείας που στη σημερινή εποχή να αποτελεί ένα ακόμα έξοδο. Που δύσκολα μπορεί να προστεθεί μαζί με τα υπόλοιπα.

Για άλλους δεν χρειάζεται καν. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με “ομάδες υποστήριξης”, που απλόχερα προσφέρουν σε “πληροφορίες” και “υποστήριξη”. Άλλοι πάλι αρκούνται σε δίαιτες που έχουν πάρει ή αντιγράψει από άλλους. Που είτε πήγαν στο παρελθόν σε διαιτολόγο ή και αυτοί αντέγραψαν από άλλους. Όμως πραγματικά για ποιο λόγο πρέπει κάποιος να επισκεφθεί και να εμπιστευτεί ένα διαιτολόγο;

Είναι πηγή αξιόπιστης πληροφόρησης.

“Δίαιτες μπορώ να βρω παντού. Ακόμα και στο facebook μπορώ να μπω σε μια ομάδα και να ακολουθήσω απλά τις οδηγίες. Τόσοι και τόσοι το κάνουν και με επιτυχία.”
Αυτά ήταν τα λόγια φίλης σε συζήτηση με τρίτο πρόσωπο περί δίαιτας και διαιτολόγων. Πραγματικά στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο κάποιος να βρει ένα κάποιο πρόγραμμα διατροφής αλλά και άφθονη πληροφορία για την διατροφή και την διαχείριση του σωματικού βάρους με το πάτημα 2-3 πλήκτρων. Το ζήτημα όμως είναι ο δείκτης αξιοπιστίας και σοβαρότητας των πληροφοριών που βρίσκουμε στο διαδίκτυο.

Τις πιο πολλές φορές αν κάποιος κάνει μια συστηματική και βαθύτερη αναζήτηση των πηγών που αναφέρονται θα διαπιστώσει ότι η μια πηγή ανακυκλώνει την άλλη. Με σχεδόν πάντοτε απούσα ή με σοβαρά κενά, την όποια επιστημονική επιβεβαίωση μέσα από κάποια αξιόπιστη επιστημονική βιβλιογραφία.

Η συνεργασία με ένα πιστοποιημένο διαιτολόγο διατροφολόγο, με αναγνωρισμένο πτυχίο και άδεια άσκησης επαγγέλματος, εξασφαλίζει σε κάποιον ότι συνεργάζεται (σχεδόν πάντα) με ένα άνθρωπο με επιστημονική συγκρότηση και λειτουργία. Εξασφαλίζει ότι ΚΑΤΙ το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό όταν το θέμα αφορά την διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία.

Υπάρχει προσωπική επικοινωνία

Το όφελος από μια προσωπική επικοινωνία με ένα ειδικό είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό. Μία απρόσωπη οθόνη και ένα πληκτρολόγιο δεν αντικαθιστούν με τίποτα τη διαπροσωπική σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε ένα διαιτολόγο και ένα διαιτώμενο. Η αμεσότητα της επικοινωνίας είναι το κλειδί της μετάδοσης της πληροφορίας. Ο ακρογωνιαίος λίθος της εμπιστοσύνης μέσα από την οποία θα οικοδομηθεί η συνεργασία.

Υπάρχουν αρκετοί που δεν προτιμούν την διαπροσωπική επικοινωνία και εμπιστεύονται τη συλλογική φωνή μιας απρόσωπης ομάδας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Βρίσκουν σιγουριά και “θαλπωρή” στο περιβάλλον της και εύκολα αποδέχονται τις όποιες υποδείξεις. Που σχεδόν πάντα έρχονται από ανθρώπους με διαφορετικά προσωπικά βιώματα και αξιολογήσεις.

Η ανάγκη τους να ενταχθούν κάποιου, να ανήκουν σε μια ομάδα, να διαχυθεί στην μάζα το προσωπικό τους ζήτημα και να εισπράξουν λόγια παρηγοριάς ή ακόμα και ενθάρρυνσης για τη προσπάθειά τους, δημιουργεί ένα είδος δεσμού. Λειτουργούν στα πλαίσια της ομάδας και πολλές φορές ταυτίζονται με τις επιλογές ακολουθώντας τις (πολλές και ανώνυμες) συμβουλές. Αυτό όμως αυτόματα υπονομεύει από τη βάση και την προσπάθειά τους. Ο κάθε ένας από εμάς είναι εντελώς διαφορετικός και μοναδικός με τρόπο τέτοιο που οι οδηγίες που απευθύνονται πανομοιότυπα σε όλους να μην λειτουργούν.

Ο προσωπικός διαιτολόγος είναι σε θέση να γνωρίζει όχι μόνο τα προσωπικά χαρακτηριστικά αλλά και την ευρύτερη κοινωνική ζωή του ατόμου. Έτσι μπορεί να σχεδιάσει εξατομικευμένα πρόγραμμα διατροφής και να το προσαρμόσει στη μοναδικότητα της κοινωνικής ζωής.

Μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση χρήματος και υλικών.

Ένα πρόγραμμα διατροφής είναι πρόγραμμα διατροφής. Που καθορίζει τα γεύματα και χαράζει ένα πλάνο κατανάλωσης τροφής σε ημερήσια αλλά και σε εβδομαδιαία βάση. Αυτόματα αυτό από μόνο του λύνει το βασανιστικό καθημερινό ερώτημα .“Τι μαγειρεύουμε σήμερα για την οικογένεια”. Αλλά και βοηθά στη διαχείριση των αγορών και των τροφίμων στο σπίτι.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τήρηση της λίστας αγορών μπορεί να οδηγήσει σε πιο πιστή και καλύτερη εφαρμογή ενός προγράμματος διατροφής. Με συνεπακόλουθα (και μακροχρόνια) θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους.

Άλλες πάλι μελέτες έχουν δείξει ότι η προσαρμογή και τήρηση ενός προγράμματος διατροφής είναι ένα σημαντικό εργαλείο αποφυγής περιττών δαπανών. Η προγραμματισμένη αγορά τροφίμων με βάση ένα συγκεκριμένο και εστιασμένο διατροφικό πλάνο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο περιορισμό σπατάλης φαγητού αλλά και πρώτων υλών.

Μπορεί λοιπόν να νομίζετε ότι η επίσκεψη σε ένα διαιτολόγο είναι μια δαπανηρή υπόθεση, ίσως και περιττή. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο διαιτολόγος  θα σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Γιατί ο στόχος  δεν είναι να αλλάξετε ένα νούμερο στη ζυγαριά, αλλά να αλλάξετε τη σχέση σας με το φαγητό στην καθημερινή σας διατροφή.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search