Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου

 - Άρθρα

Η ποικιλία μπορεί να είναι το καρύκευμα της ζωής. Να μας βοηθάει να αλλάζουμε εικόνες και παραστάσεις. Αλλά όταν αφορά το πρόγραμμα διατροφής τότε πιθανότατα να είναι και η σωτηρία της προσπάθειας μας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί εγκαταλείπουν τη προσπάθεια τους εγκλωβισμένοι μέσα στη μονοτονία των εικόνων αλλά και της γεύσης. Κάτι που αντικειμενικά ίσως να διευκολύνει αλλά και ταυτόχρονα να κουράζει αισθητικά. Και καταλήγει αρκετές φορές είτε σε διαφοροποίηση του προγράμματος είτε σε υπερκατανάλωση τροφής. Προσπαθώντας μέσα από αυτή να αντισταθμιστεί η μονοτονία των γευμάτων.

Η αλήθεια είναι ότι μέσα από την ποικιλία πετυχαίνουμε και μια μεγαλύτερη κάλυψη των πολυάριθμων θρεπτικών συστατικών. Αυτά που χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να λειτουργήσει κανονικά. Το κάθε ένα συστατικό έχει και τις δικές του ιδιότητες αλλά αποδίδει και στο τρόφιμο τα δικά του χαρακτηριστικά. Κάνοντας το πιο ελκυστικό αλλά και ταυτόχρονα πιο θρεπτικό.

Ο συνδυασμός των τροφών

Η αλήθεια είναι ότι ο συνδυασμός των τροφών διευρύνει τη γκάμα των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνει ο οργανισμός μας. Κάνει πιο εύκολη και την κατανάλωση τους (γευστικά) αλλά και πιο εύκολη την κάλυψη του συνόλου των αναγκών.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν τα διατροφικά πλάνα που βασίζονται στην κατανάλωση περιορισμένου αριθμού τροφίμων μπορεί να συνεισφέρουν περισσότερο σε ένα πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Με την έννοια ότι με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται πιθανές παρεκτροπές σε ανθυγιεινές επιλογές. Από την άλλη ο αντίλογος τονίζει το ότι δεν είναι εφικτό πάντοτε να καταναλώνουμε το ίδιο φαγητό μιας και δεν είναι διαθέσιμα όλα τα τρόφιμα όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η ποικιλία των επιλογών είναι ένας τρόπος μέσα από τον οποίο τα παιδιά μπορούν να διευρύνουν τις γευστικές τους εμπειρίες και να ακολουθήσουν πιο υγιεινά μοντέλα διατροφής. Ξεφεύγοντας από την κακή επιρροή το junk food. Όπως επίσης έχει αποδειχθεί ότι  μπαίνουν εύκολα τα κιλά σε ανθρώπους που ακολουθούν κάποιο μονοφαγικό πρόγραμμα διατροφής. Γιατί ο περιορισμός στην ποικιλία, στο είδος και στην ποιότητα των τροφίμων λειτουργεί ενισχυτικά στην επιθυμία για υπερκατανάλωση τους στο μέλλον.

Αντί λοιπόν να εκπαιδευόμαστε και να εθιζόμαστε στην απαγόρευση τροφών ας λειτουργήσουμε με την κοινή λογική και την ποικιλία. Η παλιά εικόνα της πυραμίδας της διατροφής πλέον έχει δώσει τη θέση της στο διατροφικό πιάτο. Που εστιάζει στην ποικιλία αλλά και στην ποιότητα των τροφών που περιέχονται σε αυτό.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search