Νηστεία, δίαιτα και Μεσογειακή Διατροφή.

 - Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή ενσωματώνει πολλά χαρακτηριστικά της νηστείας

Η διατροφική μας κουλτούρα, βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή. Ένα μοντέλο κατανάλωσης τροφής μαζί με αυξημένη φυσική δραστηριότητα που έχει όμως ενσωματώσει και αρκετά στοιχεία από το Ορθόδοξο θρήσκευμα.

Μην ξεχνάμε όμως ότι τα τρόφιμα που συναντάμε είναι η τροφή που υπήρχε γύρω τους. Αρκετά φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο, όσπρια και ψάρι.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η θρησκευτική νηστεία ενσωματώνει σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα τρόφιμα. Αλλά και στην πιο αυστηρή της εκδοχή, περιορίζει ακόμα και αυτά, που πιθανότατα ήταν πιο άφθονα, θαλασσινά (όπου υπήρχαν), το ελαιόλαδο αλλά και το κρασί. Και ίσως η εφαρμογή της νηστείας, σε μεγάλο βαθμό, να αποτέλεσε και τον βασικό παράγοντα των θετικών ευρημάτων της μελέτης του Keys. Άφθονη φυτική ίνα από τα φρούτα, λαχανικά και όσπρια, σημαντική ποσότητα σε καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί) και μηδενική κατανάλωση ζωικών τροφίμων (ψάρι, κρέας, γαλακτοκομικά).

Τροφές στη νηστεία

Νηστεύουμε περίπου το 1/3 του έτους. Σταθερά κάθε Τετάρτη και Παρασκευή (με κάποιες εξαιρέσεις) αλλά κύρια πριν τα Χριστούγεννα και τη Σαρακοστή. Ειδικότερα η τελευταία περίοδος νηστείας είναι και η πιο αυστηρή. Με αποχή και από το ψάρι αλλά και με αυστηρότερη τήρηση. Εύκολα μπορούμε να προσαρμόσουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα διατροφής σε αυτό το περιοριστικό πλαίσιο διατροφής. Οι τροφές αυτή τη περίοδο, την Άνοιξη, μας βοηθούν και τα φαγητά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε άλλο από άγευστα είναι. Η μαγειρική που βασίζεται στη Μεσογειακή Διατροφή, κάθε άλλο από πολύπλοκη είναι. Χρησιμοποιεί απλά, φθηνά υλικά και οι παρασκευές είναι απλές χωρίς σύνθετες τεχνικές. Φυσικά μπορούν και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες προσαρμογές, με βάση ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτιμήσεις. Ειδικότερα όταν υπάρχουν προβλήματα στο πεπτικό σύστημα. Αλλά συνολικά, η διατροφή είναι απλή και συμβατή με τον τρόπο ζωής μας.

Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι η έννοια της νηστείας δεν σχετίζεται μόνο με το περιορισμό ομάδων τροφών αλλά με την συνολική λιτότητα, περιορισμό και της ποσότητας. Με την υποβολή του ατόμου σε μια διαδικασία στέρησης και εγκράτειας. Οπότε και σε ένα ιδανικό σχήμα και εφαρμογή, η νηστεία μπορεί να αποτελέσει και ένα διατροφικό εργαλείο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.

Μην φοβάστε λοιπόν να νηστέψετε. Μπορείτε άφοβα να πετύχετε και τους διατροφικούς σας στόχους εφόσον ακολουθήσετε τους απλούς κανόνες της νηστείας.

Μπορείτε να δείτε τις μέρες νηστείας εδώ

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search