Όλα είναι θέμα ορίων

 - Άρθρα

Τα διατροφικά όρια καθορίζουν την πορεία

“Δεν μπορώ τη στέρηση. Δεν αντέχω τους περιορισμούς. Μου είναι δύσκολο να μπω σε ένα καλούπι.” συνηθισμένες δηλώσεις ατόμων που με αυτό τον τρόπο θέλουν να εκφράσουν την δυσκολία τους να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα διατροφής. Απόλυτα σεβαστές και σε ένα βαθμό κατανοητές. Γιατί πραγματικά φανερώνουν τη δυσκολία τους να ικανοποιήσουν το αίτημά τους. Η απλά έχουν θέμα ορίων.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό σε κάποιον τρίτο παρατηρητή, το να θέλει κάποιος να ελέγξει το σωματικό του βάρος αλλά ταυτόχρονα να κάνει τις παραπάνω δηλώσεις. Γιατί για πολλούς η όλη διαδικασία εμπεριέχει και το στοιχείο της στέρησης. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική. Γιατί σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση έχει να κάνει με το να βάλει κάποιος ένα όριο.

Και το όριο αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το πόσο τρώει, τι τρώει και πώς το προετοιμάζει για να το καταναλώσει αλλά και πότε το καταναλώνει. Δηλαδή μπορεί να βάλει ένα όριο στη ποσότητα του φαγητού, πόσο δηλαδή τρώει στη διάρκεια της μέρας. Η να αποκλείσει ομάδες τροφίμων στρεφόμενος σε χορτοφαγική διατροφή ή επιλέγοντας τη Μεσογειακή. Ακόμα μπορεί να προγραμματίσει τη διατροφή του σχεδιάζοντας την να μαγειρεύει ο ίδιος το φαγητό ή να βασιστεί σε φαγητά που θα προμηθεύεται από έξω. Μπορεί επίσης να ακολουθήσει και διατροφικά σχήματα με περιορισμό στο χρόνο κατανάλωσης τροφής πχ διαλειμματική νηστεία.

Το όριο όμως μπορεί να μπει και στο στόχο του. Να μην υπάρχει μείωση του σωματικού βάρους πάνω από 2 κιλά το μήνα. Ή να έχει μεγαλύτερη ή μικρό τε διαφοροποίηση στο βάρος του. Να θέλει κάθε εβδομάδα να μπορεί να πιει το ποτάκι του με τους φίλους του. Η να απολαμβάνει το γλυκό του. Να κάνει την έξοδο στην ταβερνούλα με τους φίλους ή να κάνει την έξοδό του στο αγαπημένο του εστιατόριο. Χωρίς να προσδοκά όμως εντυπωσιακά αποτελέσματα και χωρίς να επιδιώκει να χαθεί ο μισός εαυτός τους σε μία μέρα.

Ξεκάθαρα λοιπον σε κάθε περίπτωση κάπου και με κάποιο τρόπο, σε κάποιο πλαίσιο πρέπει να μπει ένα όριο. Και αυτό το όριο να καθορίσει την πορεία.

Βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις που κάποιοι θέλουν και το ένα και το άλλο. Και να συνεχίσουν την ίδια πορεία που ακολουθούν μέχρι τώρα αλλά και να έχουν δραστικά αποτελέσματα. Αλλά και πάλι εδώ πρέπει να βάλουν ένα όριο στα θέλω τους .

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search