Τα φραγκόσυκα

 - Άρθρα

Το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο

Ένα από τα καλοκαιρινά φρούτα που αποτελεί και ένα εκλεκτό μεζέ, είναι και τα φραγκόσυκα. Καρπός ενός εξημερωμένου τύπου κάκτου, είναι επίσης γνωστός εκτός από φραγκόσυκο, σαν αχλαδιά της Μπαρμπαριάς ή ινδική συκιά.

Οι κάκτοι ήταν και είναι σημαντικό φυτό για το Μεξικό (αχ αυτή η τεκίλα) και για τις χώρες με ερήμους. Χαρακτήρισαν τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν εκεί και  είναι και μέχρι τις μέρες μας, βασικό συστατικό σε πολλά τοπικά εδέσματα. Τα συναντάμε σαν τροφή των ιθαγενών από τα αρχαία χρόνια 9.000 έως 12.000 χρόνια πριν. Σήμερα μπορούμε να τα βρούμε και στη Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή,

Είναι ένας εξαιρετικά θρεπτικός καρπός.

Ένα φραγκόσυκο περιέχει:

Θερμίδες: 42

Πρωτεΐνη: 1 γραμμάριο

Λίπος: 0,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 10 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

Ζάχαρη: 0 γραμμάρια

Χοληστερόλη: 0 χιλιοστόγραμμα

Νάτριο: 5 χιλιοστόγραμμα

Περιέχει αμινοξέα, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως βηταλαΐνες, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που είναι γνωστό ότι προστατεύουν τα κύτταρα. 

Οφέλη στην υγεία

Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και των επιπέδων κακής χοληστερόλης. Ενδιαφέρον είναι ότι σε μελέτη που περιελάμβανε την καθημερινή κατανάλωση φραγκόσυκου για 4 εβδομάδες φάνηκε μια μείωση και της συνολικής χοληστερίνης αλλά και της LDL ή κακής χοληστερίνης. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και στα επίπεδα τριγλυκεριδίων σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. 

Τα υψηλά επίπεδα πηκτίνης που περιέχει πιθανά βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου αν και σε μερικές περιπτώσεις η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Η παρουσία της πηκτίνης πιθανά να συμβάλει θετικά και στον σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών που δείχνουν ότι ο κάκτος και το φραγκόσυκο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχει πιλοτική μελέτη που έγινε με στόχο να διαπιστωθεί η επίδραση της κατανάλωσης τους στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Σε αυτή χορηγήθηκαν  σε μια ομάδα για 12 εβδομάδα φυτική ίνα από φραγκόσυκα. Η ομάδα μελέτης παρουσίασε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού βάρους σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Και για το hangover

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και η ιδιότητα τους να μειώνουν τις παρενέργειες της κατανάλωσης αλκοόλ. Έτσι λοιπον πιείτε λίγο παραπάνω τα φραγκόσυκα θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το hangover

Κάτι που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι περιέχει επίσης ταυρίνη αλλά και μαγνήσιο, δύο συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του εγκεφάλου. Σημαντικά συστατικά του έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Και η κατανάλωσή τους έχει μια ήπια διουρητική δράση.

Εμείς μπορεί να καταναλώνουμε μόνο το φρούτο αλλά σε άλλες χώρες καταναλώνονται και τα φύλλα ή οι ανθοί. Υπάρχουν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της μακροχρόνιας κατανάλωσης τους στον διαβήτη και την δράση τους ειδικά στο διαβήτη τύπου 2. 

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται προσεκτικό καθάρισμα των φύλλων και των καρπών για να απομακρυνθούν τα αγκάθια.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search