Το βαλσάμικο ξύδι

 - Άρθρα

Το βαλσάμικο ξύδι είναι ένα βαθύ καφέ ξύδι που παρασκευάζεται από μη ζυμωμένο χυμό σταφυλιών. Έχει χαρακτηριστική έντονη γεύση και ωριμάζει σε βαρέλια για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές συστατικό σε παρασκευές τροφίμων, ιδίως σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες. Δεν έχει λιπαρά και φυσικά καθόλου πρωτεΐνες. Βέβαια η βιομηχανική του παρασκευή έχει και προσθήκη ζάχαρης (δείτε φωτογραφίες) αλλά σαν υλικό έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σε μελέτη μάλιστα που έγινε στο παρελθόν φάνηκε ότι η κατανάλωσή του συνοδεύεται με την επίτευξη μεταγευματικού σταθερού επιπέδου κάτι που σε άτομα με ΣΔ είναι θετικό.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι ότι δεν περιέχει λιπαρά κάτι που το κάνει φιλικό και για την καρδιά αλλά και σχετικά βοηθητικό για την διαχείριση του σωματικού βάρους. Σε αντίθετα με άλλα “ενισχυτικά γεύσης” (μαγιονέζα και άλλες σάλτσες) προσθέτει πλούσια γεύση χωρίς να ανεβάζει τις θερμίδες. Αλλά και για αυτό είναι καλό για την χοληστερίνη.

Αν και υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι περιέχει μικρή ποσότητα αλατιού.

Αναμφισβήτητα στα θετικά του περιλαμβάνονται το ότι περιέχει προβιοτικά και πολυφαινόλες.

Να το τρώω;

Με μέτρο και με λογική. Ναι στη χρήση του στη μαγειρική και τις σάλτσες αλλά με μέτρο. 2-3 κουταλιές σε μια σαλάτα είναι αρκετές για να μας δώσουν γεύση και σίγουρα δεν είναι για χόρταση. Αλλά και πάλι άτομα με πρόβλημα στον οισοφάγο ή Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση θα πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή του.

Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερη επιλογή από κάθε μαγιονέζα ή σάλτσα σαλάτας με πολύ ζάχαρη ή λιπαρά.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search