Ξεκίνησε να μαγειρεύεις το φαγητό σου

 - Άρθρα

Οι μελέτες που έχουν δείξει, η καθημερινή μας πραγματικότητα τα επιβεβαιώνει. Το σπιτικό φαγητό, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια διαχείρισης του σωματικού βάρους, αλλά και στη θεμελίωση σωστών διατροφικών συνηθειών για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι άνθρωποι που μαγειρεύουν στο σπίτι πιο συχνά, αντί να τρώνε έξω, τείνουν να έχουν πιο υγιεινή συνολική διατροφή. Και φυσικά μειώνοντας και τα έξοδα για φαγητό. Μια ακόμα παρατήρηση που έγινε σε άλλη μελέτη έδειξε ότι όσοι μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι, καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες από εκείνους που μαγειρεύουν λιγότερο. Και το ενδιαφέρον είναι ότι η συμπεριφορά τους αυτή επεκτείνεται και όταν τρώνε φαγητό έξω. Όσοι μαγείρευαν συχνά στο σπίτι – έξι έως επτά φορές την εβδομάδα – κατανάλωναν επίσης λιγότερες θερμίδες σε περιπτώσεις που έτρωγαν έξω.

Η θετική επίδραση

Όμως το μαγείρεμα στο σπίτι δείχνει ότι επηρεάζει θετικά και τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας. Αποτέλεσμα έρευνας έδειξε ότι ο χρόνος που αφιερώνουν οι γονείς για την προετοιμασία του φαγητού στο σπίτι επηρεάζει τις επιλογές φαγητού των παιδιών χωρίς την επίβλεψη των γονέων. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι οι πολυμελείς οικογένειες με περισσότερα παιδιά ήταν πιο πιθανό να μαγειρεύουν στο σπίτι.

Αυτή τη καλή συνήθεια μεταφέρετε την και στην εργασία. Το σπιτικό φαγητό είναι η καλύτερη διατροφική πρόταση για φαγητό στο χώρο της εργασίας. Το 90% των ανθρώπων που κάνουν ένα μεσημεριανό διάλειμμα είναι πιο παραγωγικοί για την υπόλοιπη ημέρα. Αλλά σίγουρα το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη λύση για να αποφύγει κανείς διατροφικά ατοπήματα που μπορούν ακυρώσουν την προσπάθειά του για προσεγμένη διατροφή. Ναι μπορεί να υπάρχει εστιατόριο στην εργασία ή ακόμα να υπάρχουν αυτόματοι πωλητές. Πάντα υπάρχει και η δυνατότητα το delivery. Όμως όπως είδαμε και παραπάνω το σπιτικό φαγητό υπερέχει σε ποιότητα και η κατανάλωση του συμβαδίζει με καλές διατροφικές συνήθειες.

Η προσπάθεια για διαχείριση του σωματικού σας βάρους δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο του σπιτιού αλλά επεκτείνεται και στο χώρο της εργασίας. Οργανωθείτε και θα δείτε σύντομα ότι όλα είναι εφικτά.

Πηγές

  1. Arpita Tiwari, Anju Aggarwal, Wesley Tang, Adam Drewnowski. Cooking at Home: A Strategy to Comply With U.S. Dietary Guidelines at No Extra Cost. American Journal of Preventive Medicine, 2017; DOI: 10.1016/j.amepre.2017.01.017
  2. Julia A Wolfson, Sara N Bleich. Is cooking at home associated with better diet quality or weight-loss intention? Public Health Nutrition, 2014; 1 DOI: 10.1017/S1368980014001943
  3. Society for the Study of Ingestive Behavior. “Children whose parents spend more time cooking choose healthier foods later.” ScienceDaily. ScienceDaily, 29 July 2014.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search